Univerzitetski profesor, književnik i filozof Predrag Matvejević izrazio je zadovoljstvo što je u sredu jednoglasnom odlukom Gradskog veća Grada Sarajeva proglašen za počasnog građanina Sarajeva, zajedno s francuskim filozofom Bernarom Anrijem Levijem.


„Osnovao sam u vreme najvećih napada na Sarajevo asocijaciju ‘Sarajevo’, koja je delovala u Italiji i Francuskoj i koja je nastojala da pomogne ljudima u Sarajevu. Pisao sam o Sarajevu, naravno, slično kao što sam pisao o svom rodnom Mostaru“, rekao je Matvejević za agenciju Anadolija, preneli su sarajevski mediji.

On je izrazio zabrinutost zbog trenutnog stanja u Bosni i Hercegovini i istakao da „na vreme treba zaustaviti i sprečiti ono što ne funkcioniše u toj zemlji“. Po njegovim rečima, nacionalizam na Zapadnom Balkanu je još živ i u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu.

„Posebno je u Sarajevu teško podneti to. Svi ljudi se mere jesi li nacionalan, koliko si nacionalan, jesi li za BiH ili drugu republiku kojoj pripada tvoja nacija. To mi teško pada. To će biti jedan problem koji će izaći na internacionalni plan i tako se rešiti“, kazao je Matvejević.

Rekao je da bi Srbija sama trebalo da reši pitanje Republike Srpske u BiH. Dodao je da je Srbija imala izuzetno valjanu intelektualnu opoziciju koju je desnica uspela da gurne na stranu. Naglasio je da to „važi i za Hrvatsku“ i da su na scenu uspeli da izađu „oni koji predstavljaju najgori deo Srbije, Hrvatske ili BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari