U ratnim dejstvima u Bosni i Hercegovini ubijeno je i nestalo oko 100.000 ljudi, a ne 300.000, kako se navodi u pojedinim diskusijama, a tačan broj ubijenih i nestalih Muslimana u Srebrenici jula 1995. godine teško je utvrditi, ali se procenjuje da je tada stradalo između 8.000 i 8.100 osoba, istaknuto je juče na promociji knjige „Rat u brojkama – demografski gubici u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine“, koju je izdao Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.


Helge Brunborg, ekspert za demografiju iz Osla, istakao je da su demografi koje je angažovao Tribunal u Hagu utvrdili da je u Srebrenici ubijeno 7.905 osoba, dok je prema proceni međunarodne komisije pogubljeno 8.100 osoba.

– Sa spiska od 7.905 osoba do sada je identifikovano oko dve trećine ubijenih u Srebrenici. Nađeni su i posmrtni ostaci osoba koje nisu bile na spisku ubijenih i nestalih u Srebrenici jula 1995., kao i nekoliko stotina tela onih čiji identitet nikada neće biti utvrđen, a nisu ni bili prijavljeni kao nestali, ukazao je Brunborg. On je dodao da je u Srebrenici do 1995. nestala trećina Muslimana i to uglavnom starosti od 46 do 50 godina, tinejdžera i muškaraca od 80 godina. Prema njegovim rečima na spisku žrtava iz Srebrenice je i 48 žena.

Džefri Najs, bivši tužilac Haškog tribunala, ukazao je na značaj svedočenja veštaka i eksperata za utvrđivanje činjenica u procesima za ratne zločine.

– Suđenja pred međunarodnim krivičnim sudovima jesu način na koji se međunarodna zajednica bori sa tragičnim događajima, ukazao je Najs. On je dodao da su postojali finansijski dokazi da je oko 70 odsto godišnjih prihoda Srbija trošila na ratove u BiH, kao i načine na koji se to krilo od javnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari