Građani Mongolije juče su birali novog predsednika, samo godinu dana nakon što su tvrdnje o nepravilnostima na parlamentarnim izborima dovele do kravavih nereda u ovoj zemlji, u kojima je stradalo pet osoba.

Glavni rival sadašnjem predsedniku Nambarinu Enkbajaru iz bivše Komunističke partije bio je bivši šef Demokratske stranke Cakijagin Elbegdor. Jedno od glavnih izbornih pitanja jeste distribucija prihoda od ogromnih mineralnih rezervi zemlje.

„Ovo je divan dan i nadam se da će izbori dobro proteći. Iskreno verujem u budućnost našeg naroda i napredak naše zemlje“, rekao je Enkbajar, posle glasanja u Ulan Batoru.

Izbori se održavaju u vreme razvoja demokratije u toj zemlji, a obeleženi su Enkbajarovim obećanjima da će uvesti vladavinu zakona i Elbegdordžovim najavama o značajnim promenama u zemlji i borbi protiv korupcije. Prema ranijim procenama analitičara, oko 2,7 miliona građana koji imaju pravo glasa nije pokazalo zainteresovanost za izbornu kampanju dvojice glavnih kandidata koji imaju slične programe i čije su stranke koalicioni partneri u parlamentu.

Istraživanja javnog mnjenja rađena neposredno uoči izbora pokazuju blagu prednost aktuelnog predsednuka u odnosu na njegovog glavnog rivala. Vlasti su juče na dan izbora zabranile prodaju alkohola i otkazale sve sportske događaje, kulturne manifestacije i druge događaje koji okupljaju veliki broj građana na jednom mestu ne bi li se sprečili prošlogodišnji krvavi događaji. Više od 50 posmatrača iz 11 međunarodnih organizacija ali i ambasada SAD, Švedske i Japana pratili su glasanje. Policija je obezbeđivala 1.691 biračko mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari