Vodeći pretendent za predsedničkog kandidata američkih republikanaca Mit Romni pobedio je u utorak na preliminarnim izborima u Mičigenu i Arizoni. Nismo ubedljivo pobedili, ali jesmo sakupili dovoljan broj glasova i to se računa, kazao je Romni u pobedničkom govoru.


Podrška Mičigena, države u kojoj je rođen, Romniju je vrlo bitna, ali nije mu pošlo za rukom da odnese ubedljivu pobedu, pre svega, jer nije uspeo da privuče dobar deo konzervativnih birača. Nakon ovih pobeda Romni je u prednosti po broju glasova delegata, ali solidan učinak Rika Santoruma u Mičigenu i moguća nenaklonost birača iz južnih država u kojima će se tek glasati za njega su glavno iskušenje. Vašington post piše o rezultatima istraživanja javnog mnjenja univerziteta Sinsinati u Ohaju prema kojem će Santorum u toj državi osvojiti 37 odsto glasova naspram 26 odsto koliko će dobiti Romni. Prema ovom istraživanju Romni za svojim rivalom zaostaje i u Oklahomi, Džordžiji i Tenesiju, državama koje ukupno nose glasove 243 delegata.

Izbori u Mičigenu dokazali su da Romni nema podršku većine konzervativnih elemenata u Republikanskoj partiji, odnosno onog dela birača koji tradicionalno imaju snažan uticaj na izbor predsedničkog kandidata. Naredni preliminarni izbori su u Vašingtonu 3. marta, a tri dana potom je „Super utorak“, glasanje u 10 država u kojem je u igri više od 400 delegata, a konzervativni birači čine veći deo biračkog tela. Primera radi, 2008. konzervativni birači činili su 38 odsto biračkog tela tokom preliminarnih izbora u Tenesiju. Konzervativci čine 39 odsto glasačkog tela u Oklahomi i 32 odsto u Džordžiji.

Velika je verovatnoća da će „Super utorak“ doneti pomešane rezultate za Romnija, navodi Bi-Bi-Si. Rezultati izbora u 10 država – istorija je pokazala – odlučujući su i očekuje se da će iznedriti ime republikanskog pobednika koji će „izaći na crtu“ Baraku Obami na novembarskim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari