Provežbajte test iz matematike sa prošlogodišnje male mature 1Foto: Beta (arhiva)

Učenici osmog razreda završili su sa nastavom, a narednih dana ih očekuju pripreme za polaganje male mature.

Završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika đaci će polagati u ponedeljak, 17. juna, dan kasnije – 18. juna će rešavati zadatke iz matematike, a treći test na kome polažu predmet po izboru radiće u sredu, 19. juna.

Sva tri dana polaganja ispiti počinju u 9 časova i traju do 11 sati.

Testovi sadrži po 20 zadataka, od kojih svaki nosi najviše po jedan poen.

Analiza rezultata prošlogodišnje generacije malih maturanata koji su nastavu polagali na srpskom jeziku u junskom roku pokazuje da su na testu iz srpskog osvojili u proseku 10,74 poena, iz matematike 11,90, a na trećem testu 14,42 poena.

Kako je izledao prošlogodišnji test iz matematike pogledajte OVDE.

Rešenja testa i bodovanje možete pogledati OVDE.

Kakvi su bili zadaci iz matematike?

Na prošlogodišnjoj maloj maturi najviše zadataka iz matematike je bilo iz Geometrije (šest), zatim iz oblasti Brojevi i operacije sa njima (pet), Algebra i funkcije (četiri), Merenje (tri) i Obrada podataka (dva).

Prema nivou postignuća, najviše je zadataka sa osnovnog nivoa (devet), sedam zadataka pripada srednjem nivou, a četiri naprednom.

Od učenika se očekivalo da u 16 zadataka izaberu jedan ili više od ponuđenih odgovora, tri zadatka su podrazumevala kraći ili nešto duži odgovor koji sadrži obrazloženje, a jedan zadatak se odnosio na povezivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari