Zakonodavci u najmanje osam američkih država predložili su da ubuduće oni koji apliciraju za pomoć u hrani, primanje olakšica za nezaposlene i druge vidove socijalne pomoći prethodno budu podvrgnuti testiranjima na drogu. Iako je broj primalaca socijalne pomoći ralativno dugo bio na stabilnom nivou od oko 3,8 miliona, broj zahteva za specijalnim beneficiranim programima kao što su pomoć u hrani i drugo popeo se na neverovatnu brojku.

 Tako je u decembru prošle godine 31,7 miliona Amerikanaca bilo na spiskovima primalaca pomoći u hrani, koju mogu da kupe u posebnim bakalnicama, u poređenju sa 27,5 miliona godinu dana ranije. Sve ovo ukazuje na negativne posledice ekonomske recesije u zemlji usled čega je veliki broj Amerikanaca ostao bez radnih mesta.

Zastupnici građanskih sloboda i zaštitnici siromašnih plaše se da bi predložena strategija zakonodavaca mogla obeshrabriti neke ljude da traže finansijsku pomoć i pogoršati ionako očajnu socijalnu situaciju u zemlji. Zagovornici uvođenja testova na drogu, s druge strane, smatraju da je glavni motiv briga za zdravlje građana i njihova sposobnost da postave sebe u solidniji finansijski položaj kada dođe do poboljšanja ekonomske situacije. Ipak, oni priznaju da ovim putem žele da pošalju poruku ljudima: ne možete dobiti nešto za ništa.

Predstavnički dom u državi Kanzas odobrio je mere kojima je dato ovlašćenje za sprovođenje testova na drogu za 14.000 ljudi koji dobijaju novčanu pomoć države. U februaru su u Senatu države Oklahoma jednoglasno usvojene mere koje traže testiranja kao uslov za dobijanje socijalne pomoći. Slični predlozi zakona usvojeni su i u Misuriju i na Havajima. Senator države Florida predložio je slične mere, dok su članovi Predstavničkog doma države Minesota prihvatili isti predlog zakona.

Kristin Nelsen, program menadžer Nacionalne konferencije državnih zakonodavaca, podseća da slični napori u prošlosti nisu uspevali, pre svega zbog cene testiranja i zbog zakonskih osporavanja. Pojavljivanje hrpe ovakvih predloga usred recesije pokazuje da zakonodavci žele da znaju ko u stvari dobija državnu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari