Novoizgrađeni zaštitni bedem u dužini oko tri kilometra koji će ubuduće da štiti selo Kostolac od poplava koje su u bliskoj prošlosti uzrokovale reke Mlava i Dunav, na velikoj je proveri mišljenja je Mirko Marjanović, član Veća Gradske opštine Kostolac zadužen za infrastrukturu, privredu i preduzetništvo.

– Iskreno se nadam da se mart i april 1981. i 2006. godine kada je zbog katastrofalnih poplava dve trećine kuća u selu Kostolac bilo pod vodom, neće nikada više ponoviti.

– Od geodetske podloge i geomahaničkog istraživanja, preko idejnog i glavnog projekta, oko 29 hektara eksproprijanisanog zemljišta sa jednim domaćinstvom i izgradnjom zaštitnog bedema u dužini oko tri kilometra sa jednom crpnom stanicom lociranoj u Kobalovoj ulici za dreniranje i izbacivanje vode iz starog korita Dunavca preko nasipa, sedam bunara koji treba da spuste nivo vode u ovoj ulici i pet u blizini stadiona FK „Pobeda“, celokupna vrednost ovog za selo i širu zajednicu kapitalnog projekta iznosi oko dva miliona evra. Sve pomenuto je urađeno izuzev crpne stanice jer je jedan od učesnika iz konzorcijuma kome su bili povereni poslovi jednostavno bankrotirao. Investitoru i konzorcijumu predstoji obaveza da što pre pronađu drugog, adekvatnog, licenciranog izvođača radova i ubeđen sam da će sa prvim lepim danima početi izgradnja ovog objekta i preostalih bunara, čime će konačno da se u potpunosti okončaju radovi na ovom projektu u koji su značajna sredstva uložili Privredno društvo TE-KO Kostolac, HE Đerdap, grad Požarevac, ne računajući kredit Svetske banke za razvoj. Nedostatak crpne stanice u slučaju eventualnih poplava ne bi ugrozio selo, ona ima uticaj na podzemne vode u Kobalovoj ulici, uključujući i put prema Kostolcu pored kog su sa jedne strane smeštena brojna domaćinstva , a preko puta je staro korito Dunavca pa je voda u ovom delu na pola metra ispod zemlje. Tek toliko da ugrozi vodovodnu mrežu, kaže Marjanović, čovek koji je svojevremeno u svojstvu predsednika Saveta MZ selo Kotolac pokrenuo inicijativu za izgradnju „ dame“, kako meštani nazivaju zaštitni nasip, i u priči ostao do kraja.

Pogledi meštana sela Kostolac nisu više uprti u nebo već u dugoočekivanu „damu“ kao jedini i pravi spas od nepoćudne Mlave i Dunava, dveju reka koje su im decenijama unazad gotovo svakog proleća zadavale velike glavobolje.

– Ne mogu a da se ne podsetim poplave koja je 2006. godine zadesila naše selo, kada je 80 kuća bilo pod vodom a nekoliko objekata srušeno. Aprila 2010. godine kada se selo branilo od nadošle Mlave i Dunava, uzeti su u obzir moji predlozi za odbranu sela, odbačeni su neki zastareli sistemi, kao što su punjenje vreća i džakova jer smo sa tim 2006. godine imali gorkih iskustava kada je utrošeno mnogo para i mnogo rada, a na kraju sve je to palo u vodu. Sada smo nasip pravili kipanjem materijala kamionom do kamiona, pravili smo takozvane mini- dame koje smo zadržali zlu ne trebalo do izgradnje prave. Sve to bilo je za nas nešto novo u sistemu organizacije u odbrani Starog Kostolca u ovakvim slučajevima. Kad kažem novo, tu pre svega mislim na ljude u novoj vlasti u gradu Požarevcu, na koaliciju demokratski i proevropski orijentisanih stranaka jer je vladalo veliko razumevanje na svim nivoima. Te godine selo je posetio i Saša Dragin, tadašnji ministar poljoprivrede koji je ponudio pomoć, a postojala su i uveravanja da će Svetska banka za razvoj kreditirati ovaj projekat sa 100 miliona dinara, što se i obistinilo, kaže Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari