Testiranje na veliki kašalj u Institutu Batut: Kada se treba javiti lekaru? 1Foto: Shutterstock/Africa Studio

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ obavestio je danas građane da ukoliko kašlju duže od dve nedelje, a taj kašalj se ne može dovesti u vezu sa drugim oboljenjima, potrebno je da urade laboratorijsko ispitivanje kako bi se ustanovilo da li je u pitanju pertusis ili veliki kašalj.

Veliki kašalj (Pertusis), u narodu poznat kao magareći kašalj je veoma zarazna infekcija uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis koja zahvata disajne puteve, odnosno respiratorni trakt. Imajući u vidu da se tipična klinička slika sa napadima kašlja sa zacenjivanjem retko razvija kod novorođenčadi i odojčadi, kao i da adolescenti, odrasli ili nepotpuno vakcinisana deca imaju blage ili atipične simptome potrebno je da se uradi bris nazofaringitisa – navode iz Instituta Batut.

Bris se, kako dodaju, uzima i kod odojčadi, bez obzira na dužinu trajanja kašlja, pri čemu se kašalj ne može povezati sa nekim drugim oboljenjem i prisutan je bar jedan od sledećih simptoma/znakova:

  • pаrоksizmi (nаpаdi) каšljа,
  • zаcеnjivаnjе,
  • pоvrаćаnjе nаkоn kаšljа ili pоvrаćаnjе bеz drugоg оčitоg uzrока,
  • аpnеја – zаstој u disаnju (kоd dеcе mlаđе оd јеdnе gоdinе).

Laboratorijska potvrda dijagnoze velikog kašlja sprovodi se u Centru za mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” uz pomoć dve metode: nalazom nukleinske kiseline Bordetella pertussis u kliničkom uzorku (REAL TIME PCR) ili detekcijom specifičnog imunskog odgovora, tj. antitela na toksin bakterije Bordetella pertussis (serološka dijagnostika velikog kašlja utvrđivanjem nivoa IgG antitela na Bordetella pertussis toksin).

Vrsta uzorka za laboratorijsku dijagnostiku zavisi od dužine trajanja kašlja, pa tako ukoliko kašalj traje do 14 dana radi se RT- PCR nazofaringealni bris, ako traje od 14 do 28 dana osim brisa radi se i serologija (uzorak krvi), a ako traje duže od 28 dana radi se analiza iz krvi.

Testiranje na veliki kašalj u Institutu Batut: Kada se treba javiti lekaru? 2
Foto: Shutterstock/Kaspars Grinvalds

Iz Instituta Batut naglašavaju značaj vakcinacije protiv velikog kašlja.

– Pravovremena imunizacija vakcinom koja sadrži komponentu protiv pertusisa, uključujući primarnu vakcinaciju sa tri doze vakcine (u periodu od navršenih dva do šest meseci života), ali i revakcinaciju navedenom vakcinom u drugoj godini, odnosno pre upisa u prvi razred osnovne škole, uz postizanje ciljnog obuhvata od 95 odsto planirane populacije najefektivnija mera individualne, ali i kolektivne zaštite dece koja zbog uzrasta ili postojanja trajnih kontraindikacija ne mogu biti vakcinisana – navode u saopštenju.

 

Testiranje uz uput ili na lični zahtev

Testiranje na pertusis moguće je svakog radnog dana od 7 do 12 časova na Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ uz uput lekara. Za pacijente sa prebivalištem van Beograda uput mora biti overen od strane nadležne filijale RFZO. Bris ili krv se može uzeti i na sopstveni zahtev i ta usluga se naplaćuje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari