Strukovno udruženje policije: Diskriminacija tetoviranih policajaca 1Foto: Shutterstock/Djordje Kostic

Strukovno udruženje policije saopštilo je danas da u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici vlada „zabrinjavajuća praksa“, odnosno „nezakonit i nepravedan tretman kandidata koji imaju tetovaže“.

„Polaznici s tetovažama su nam prijavili da su pre potpisivanja ugovora sa Ministarstvom unutrašnjih poslova suočeni s pritiscima da potpišu molbu za zamrzavanje statusa polaznika, čime im se defakto onemogućava nastavak obuke“, navelo je Strukovno udruženje policije u saopštenju za javnost.

Ocenili su da je reč o „očiglednoj diskriminaciji i grubom kršenju“ prava polaznika.

Prema njihovim rečima, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio je da zabrana nošenja brade i tetovaža predstavlja akt diskriminacije.

„Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP se ne može primeniti na polaznike jer oni nisu zaposleni policijski službenici. Čak i da se može primeniti, sporni Pravilnik propisuje da ukoliko postoje tetovaže moraju da budu prekrivene odećom, ali svakako tetovaža na telu polaznika ne može biti prepreka za pohađanje obuke“, naveli su u saopštenju.

Ocenili su da je takvo postupanje nedopustivo, jer narušava ugled Ministarstva i podriva poverenje u institucije zadužene za poštovanje zakona i jednak tretman svih građana.

Zahtevali su hitnu reakciju ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića ovim povodom, kojem su uputili i dopis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari