Pripadnici iranske Revolucionarne garde zauzeli su baze kurdske opozicione grupe iz Irana u susednom Iraku, javila je juče iranska novinska agencija Irna.

Kako je prenela Irna, lokalni komandant Revolucionarne garde pukovnik Delavar Randžbarzadeh rekao je da je ubijen „veliki broj“ članova iranske kurdske opozicione grupe PEJAK, u žestokim sukobima koji traju od proteklog vikenda. PEJAK na kurdskom znači „Partija za slobodan život Kurdistana“. „Tri baze na iračkoj teritoriji pomagale su teroristima. Sve te baze pale su u ruke iranskih snaga“, rekao je Randžbarzadeh, a prenosi agencija Irna. On je dodao da su kurdski pobunjenici pretrpeli „težak i istorijski poraz“.

Pobunjenici iz grupe PEJAK navode da su iranske snage ušle u poluautonomnu kurdsku oblast u Iraku i napale ih. Po njihovim rečima pobunjenici su ubili 53 iranska vojnika i ranili 43, a da je sa njihove strane poginula dva člana a sedam je ranjeno. Iran je prošle nedelje zapretio da će napasti baze PEJAK u iračkom Kurdistanu, koje, prema njima, deluju bez saglasnosti centralne vlasti u Bagdadu.

PEJAK se poslednjih nekoliko godina povremeno sukobljava sa iranskim snagama. Pobunjenici kažu da se bore za veća prava za svoju manjinsku zajednicu. Iran je optužio SAD, Britaniju i Izrael da pokušava da izazove napetost na iranskim granicama da bi minirao vladu u Teheranu, što su ove zemlje odbacile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari