Košarkaška reprezentacija Srbije igraće kao nosilac grupe B na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Litvaniji protiv selekcija Francuske, Nemačke, Izraela, Italije i Letonije odlučeno je sinoć u Viljnusu. Interesantno je da je žrebom prvo odlučeno da u grupi sa našom reprezentacijom bude ekipa iz kvalifikacija, ali kako bi sprečili da dve bivše sovjetske reprezentacije budu zajedno u grupi A Letonija je prebačena u grupu B, a kvalifikant kod domaćina Litvanije.


Na šampionatu Starog kontinenta (31. avgust – 18. septembar) po prvi put će nastupiti 24 reprezentacije, u novom formatu sa četiri grupe iz kojih po tri najbolje idu u drugu fazu (prenose bodove iz međusobnih duela) i stvaraju se nove grupe – spajaju se grupe A i B, odnosno C i D.

Na putu odbrane srebrne medalje osvojene 2009. u Poljskoj „orlove“ očekuje veoma težak put jer će u slučaju prolaska u drugu fazu ukrstiti sa najbolje tri reprezentacije iz grupe A u kojoj se nalaze Španija, Turska, Litvanija, Velika Britanija, Poljska i jedan kvalifikant. Iz tako nastale dve grupe sa po šest timova u četvrtfinale i prve eliminacione utakmice idu po četiri ekipe.

Interesantno je da su se voljom žreba u istoj grupi C, pored nosioca Grčke i jedne ekipe koja će doći iz kvalifikacija, našle čak četiri ekipe sa prostora bivše Jugoslavije Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina, a da pritom nije bilo intervencija kao u slučaju Litvanije i Letonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari