Ako je BBC najbolja TV stanica na svetu, a jeste, i ako BBC proizvodi najbolji dokumentarni i igrani TV program na svetu, a proizvodi, onda su „Mućke“ (Only Fools and Horses) najbolja TV serija svih vremena. OK, BBC je proizveo Pajtone, Crnog Guju i još 300 čuda koje su obožavali milioni gledalaca širom sveta, ali su „Mućke“ serija koja je u svim izborima u poslednjih desetak godina izabrana za najbolji britanski TV proizvod. Otuda je mnoge začudilo to što se u troipočasovnoj ceremoniji otvaranja 30. Letnjih olimpijskih igara nisu pojavili Del i Rodni Troter.

Međutim, ovaj „propust“ Denija Bojla biće ispravljen na ceremoniji zatvaranja Igara kad će se u tački koja simbolizuje saobraćaj u Londonu pojaviti čuveni žuti kombi na tri točka, okićen natpisom „Troters Independent Traders, Paris-New York-Peckham“. Pošteno.

Uzgred, fiktivni Peckham u kojem su u „Mućkama“ Del i Rodni gradili karijeru preduzetnika koji samo što nisu postal milioneri, u stvarnosti nema veze sa onim u kojem su ordinirali Troteri. Svako ko je zabasao u Peckham nije mogao naići na „Nelson Mandela“ zgradu, na pab „Ragina glava“ ili na pijacu na kojoj je Del valjao albanske „Musta F300” radio kasetofone. Iz jednostavnog razloga što ne postoje u Peckhamu.

„Nelson Mandela“ zgrada nalazi se u Ist Aktonu, pijaca je na Šepards Bušu, a pab „Ragina glava“ postoji u Sohou i još nekim boljim krajevima Londona, ali ne i u Peckhamu. Pravi Peckham nije imao nikakve koristi od svojih najpoznatijih fiktivnih stanara.

Peckham je jako depresivno naselje na jugu Londona, do koga ne stiže Underground. Pravi Peckham je depresivniji od Peckhama iz Mućki. ”Peckham je Priština u Londonu. Ružan je i zapušten kao Priština, razlika je što samo ima viktorijansku arhitekturu”, rekao je jedan poznanik posle obilaska Peckhama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari