Predsednik separatističkog „Tibetanskog kongresa mladih“ (TYC) Ćevang Rigzin zalaže se za ostvarivanje „tibetanske nezavisnosti“ kroz samoubilačke napade, izvestio je juče Čajna dejli.
– Možda je vreme za ‘Narodni pokret otpora’ da koristi samoubilačke napade kako bi se izborili, rekao je nedavno Ćevang u intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera.

Predsednik separatističkog „Tibetanskog kongresa mladih“ (TYC) Ćevang Rigzin zalaže se za ostvarivanje „tibetanske nezavisnosti“ kroz samoubilačke napade, izvestio je juče Čajna dejli.
– Možda je vreme za ‘Narodni pokret otpora’ da koristi samoubilačke napade kako bi se izborili, rekao je nedavno Ćevang u intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera. On je i za medije u Indiji rekao da je „vreme da se promeni taktika borbe“.
TYC želi da vidi „nezavisni Tibet“ što pre i po svaku cenu, a samoubilački napadi bi mogli da se koriste u ostvarivanju tog cilja, smatra lider te organizacije mladih. Ova izjava izazvala je negativne reakcije i u Italiji i Kini.
Paulo Salom, novinar Korijere dela sera, kaže da je „apsurdno i pogrešno da se samoubilačkim napadima rešava tibetansko pitanje“. Ove izjave Ćevanga otkrile su „zle namere“ dalaj-lame i njegovih sledbenika da kroz nasilne napade, a „pod okriljem nenasilnih metoda“, podele Kinu, rekao je predsedavajući Federaciji kineskih udruženja u Rimu, Liao Džonglin.
Predsednik Udruženja kinesko-italijanskog prijateljstva Vitorio Mančini ocenio je kao “ užasan teroristički akt nastojanje da Tibetanci na taj način steknu nezavisnost, što će naići na osudu svih miroljubivih ljudi“.
On je, takođe, rekao da su pogrešni pokušaji politizacije Olimpijskih igara. TYC su 1970. godine osnovale pristalice dalaj-lame, navodno po njegovom nalogu. Ubrzo po osnivanju te organizacije, neki njeni članovi su rekli da će „zauvek koristiti nasilje“ kako bi ostvarili svoj cilj – „slobodni Tibet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari