Sri Lanka je juče proglasila pobedu nad Tamilskim tigrovima nakon što je vojska zauzela poslednje uporište pobunjenika na severoistoku zemlje i ubila vođe uključujući i Velupilaja Prabakarana. „Sve vojne operacije su obustavljene pošto je zauzeto poslednje uporište“, rekao je general Sarat Fonseka i dodao da je u tim sukobima ubijeno 250 pobunjenika.

General je istakao da je „cela zemlja oslobođena od terorizma“. Televizija ITN je prethodno javila da su ubijene vođe Tamilskih tigrova. „Sa Prabakaranom i dvojicom njegovih pomoćnika, Potu Amanom i Suzajem, eliminisano je kompletno vođstvo Tamilskih tigrova“, saopštila je televizija ITN.

Prabakaran je, prema rečima jednog vojnog zvaničnika, pokušao da pobegne ambulantnim kolima sa dvojicom pomoćnika, ali je upao u zamku vojske i ubijen je. Evropska unija pozvala je juče na politički dijalog nakon poraza Tamilskih tigrova. „Dugoročna bezbednost, obnova i napredak Šri Lanke mogu biti postignuti samo političkim rešenjem koje uključuje sve strane, koje je zasnovano na dogovoru, jednakosti i vladavini prava, koje je EU spremna da podrži“, saopšteno je u Briselu. Tamilski tigrovi priznali su juče poraz i položili oružje u svom poslednjem uporištu na severoistoku Sri Lanke čime je praktično okončan 25-godišnji rat sa vladinim snagama u toj zemlji. Tokom prethodnih 25 godina u ratu u Sri Lanki poginulo je više od 70.000 ljudi.

Vojska Sri Lanke odbacila je ranije predlog pobunjenika za prekid vatre na severozapadu zemlje, navodeći da se iz zone ratnih dejstava povuklo celokupno civilno stanovništvo i da zbog toga nema razloga za prekid borbe budući da su tu ostale samo pristalice Tamilskih tigrova. Hiljade stanovnka Sri Lanke je, po objavljivanju vesti da se rat bliži kraju, spontano izašlo na ulice kako bi proslavili kraj sukoba koji je decenijama razdirao zemlju.

Predsednik Sri Lanke Mahinda Radžapaksa najavio je da će danas u zgradi parlamenta održati vanrednu konferenciju za novinare, koja će uživo biti prenošena preko nacionalne televizije. Očekuje se da će tada i zvanično objaviti da je rat završen. Kakva će biti sudbina komandanata pobunjenih Tamilskih tigrova za sada nije poznato. Pojedini visoki vojni predstavnici pobunjenika izjavili su da su pronašli tela nekoliko svojih saboraca koji su, razočarani porazom, izvršili samoubistvo.

Portparol vojske Sri Lanke rekao je da pobunjenici nisu još u potpunosti položili oružje i da se sporadično vode manje borbe. Kako je u području ratnih sukoba zabranjen pristup novinarima i humanitarnim radnicima, za sada nije moguće dobiti tačne podatke o žrtvama. Za sada se zna da je 63.000 civila u poslednja 72 sata napustilo područje u kojem se još uvek vode borbe.

Protesti ispred parlamenta u Londonu

London – Oko dve hiljade ljudi, simpatizera pobunjenih Tamilskih tigrova koji su izgubili rat u Sri Lanki, okupilo se juče ispred britanskog Parlamenta (na fotografiji). Više od mesec dana grupa simpatizera se okuplja zahtevajući prekid vatre u Sri Lanki. Ali jučerašnje okupljanje je najbrojnije do sada, saopštila je policija. Za razliku od prethodnih dana, okupljeni nisu blokirali okolne ulice. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari