Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihićizjavio je da je lider Stranke za BiH Haris Silajdžić„poslednji čovek koji bi imao pravo prigovarati sporazumu o statusu Brčko Distrikta, s obzirom na to da je on bio spreman prodati Brčko u Dejtonu“. Tihićje rekao da Silajdžićnema pravo da kritikuje tekst amandmana na Ustav BiH o rešavanju statusa Distrikta Brčko.

– Opšte je poznato da je on u Dejtonu većdogovorio da se Brčko prepusti Republici Srpskoj i taj dogovor proslavljao šampanjcem, ali je samo reakcijom Alije Izetbegovića to sprečeno – rekao je Tihićza Dnevni avaz.

On je dodao da je Izetbegovićprekinuo razgovore i želio napustiti Dejton, kada je video kartu koju je Silajdžićprihvatio i na kojoj je Brčko bilo u Republici Srpskoj. Prema Tihićevim rečima, tadašnji predsednik Republike BiH Alija Izetbegovićje, kasnije, posredovanjem Amerikanaca, dogovorio da Brčko bude distrikt i da se odluka o konačnom statusu donese kasnije.

Tihićje optužio Silajdžića da je odgovoran zbog „ovakvih rješenja u Dejtonu koja mi sada pokušavamo popraviti“. Prošlog meseca su lideri SDA, HDZ i SNSD načelno dogovorili reforme Ustava BiH, prema kojima bi „Brčko Distrikt bio pod suverenitetom BiH“, ali da se „odnos između Brčko Distrikta i institucija entiteta može urediti zakonom“. Te dogovore je kritikovao Silajdžić, tvrdeći da se Brčko distrikt u tim dokumentima predstavlja kao sastavni deo RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari