Malu terasu u prizemlju porodične kuće Milutina Radenkovića u Izvoru kraj Babušnice krasi nekoliko komada bundeva od 30 do 40 kilograma težine. Bundeve ili tikve, kako ih zovu u babušničkom i pirotskom kraju, imaju veoma značajnu ulogu u seoskim i prigradskim domaćinstvima gde ima mogućnosti da se gaje.

Malu terasu u prizemlju porodične kuće Milutina Radenkovića u Izvoru kraj Babušnice krasi nekoliko komada bundeva od 30 do 40 kilograma težine. Bundeve ili tikve, kako ih zovu u babušničkom i pirotskom kraju, imaju veoma značajnu ulogu u seoskim i prigradskim domaćinstvima gde ima mogućnosti da se gaje. Služe pre svega za ishranu domaćih životinja i živine, ali se koriste i u ljudskoj ishrani na razne načine. Semenke od bundeva su „specijalitet za razonodu“, ali se one koriste i u medicini, naročito alternativnoj.
Milutin Radenković, u čijem dvorištu smo snimili tikve, uzoran je domaćin iako je zašao u osmu deceniju života. Obrađuje nekoliko hektara imanja na kome najviše seje kukuruz i krompir. Tikve, kaže, seje kao međuredni usev kroz kukuruz ali i krompir. Kaže da je ove godine u početku imao zastoja u razvoju ove povrtarske kulture, pre svega zbog prevelike vrućine u toku jula i avgusta, ali je posle toga krenulo kako treba. Milutin i njegova supruga Kosa kažu da je posle vađenja krompira u prvoj polovini avgusta, na krompirištu bundeva počela da se naglo razvija tako da je za nepuna dva meseca stvorila plodove natprosečne veličine i težine. Ima nekoliko komada teških između 30 i 40 kilograma, naravno, i onih znatno lakših. Rodile su kao nikad do sada.
Milutin i Kosa imaju osmoro unuka, a najmlađi Marko sa ponosom pozira pored tikvi od „tlideset i četldeset kila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari