Mijatović (ZLF) o timu za litijum: Svi članovi su morali da se predstave javno i direktno svim građanima 1foto: Medija centar

Narodna poslanica Zeleno-levog fronta Marina Mijatović za Danas navodi da ona iz više razloga nema nikakvog poverenja u zdravstveni tim za litijum, kao i da je neophodno da se svi članovi tima javno predstave.

– Nemamo poverenje u formiran tim iz više razloga. Prvi razlog se odnosi na vremenski period kada je on formiran. Ideja za formiranje „zdravstvenog tima za litijum“ nam pokazuje da do ovog trenutka Republika Srbija nema nijednu informaciju kako će kopanje litijuma uticati na zdravlje ljudi, kaže Mijatović.

Ukazuje da je drugi razlog vreme u kojem je doneta odluka o formirnju tima i zbog toga nema odgovora na pitanje zašto Vlada nije prvo ispitala sve aspekte uticaja kopanja litijuma na zdravlje ljudi.

– Vlada nas neprestano ubeđuje da nema opasnosti, a tek sada ima ideju da formira tim koji će ispitati uticaj litijuma. Očigledno je da se građani i građanke obmanjuju i da Vlada nije zainteresovana za zdravlje svojih građana, ističe Mijatović.

Dodaje da je ispitivanje uticaja kopanja litijuma na zdravlje obavezan deo ovakovog projekta i da ne bi trebalo da bude nedoumice da li je takav izveštaj značajan.

– Međutim, neozbiljnost u potpisivanju saglasnosti za kopanje litijuma u pogledu bezbednosti ljudi u Srbiji pokazuje i odnos Vlade u pružanju informacija. Tako je i sada. Mi nismo čuli detaljnije biografije članova tima. Jedine informacije koje smo dobili su njihova imena, u kojoj ustanovi rade i koju specijalizaciju imaju. To apsolutno nije dovoljno. Svi članovi tima su morali da se predstave javno i direktno svim građanima. Takvo predstavljanje bi moralo biti na RTS-u. Takođe, potrebno je i da nam kažu šta će ispitivati i kakav je plan, zaključuje Mijatović.

Podsećamo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar predstavio je juče tim zdravstvenih stručnjaka koji će se, prema njegovim rečima, baviti uticajem iskopavanja litijuma na zdravlje građana.

Najavio je da će u timu biti direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, naučni savetnik i hematolog Bela Balint, šefica Katedre za higijenu na Medicinskom fakultetu u Beogradu Sanja Milenković i načelnik Instituta za medicinu rada Vojnomedicinske akademije (VMA) Aleksandar Aleksić.

U timu će biti i direktor Instituta za majku i dete „Vukan Čupić“ Vladislav Vukomanović, načelnica Sterilnog bloka i Odeljenja za transplantaciju tog Instituta Dragana Vujić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, kao i Radivoje Anđelković pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac Igor Dragičević, zadužen za praćenje faktora rizika u životnoj sredini na teritoriji Mačvanskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari