Pulmolog Dejan Žujović: Može li zdravstveni tim za litijum da odgovori na izazove koji su pred njega postavljeni? 1foto FoNet/TV FoNet

To je jedna politički motivisano izabrana grupa koja ne može adekvatno da odgovori na izazove koji su pred nju postavljeni, komentar je Dejana Žujovića, pulmologa i predsednika udruženja „Za zeleni Beograd“, na sastav zdravstvenog tima za litijum ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

On smatra da se ovakvim sastavom tima za litijum ponavljaju iste greške koje je vlast napravila sastavljajući krzini štab u vreme pandemije korona virusa.

„Iskreno, meni je žao ljudi u tom timu, jer se dohvataju problema i tumačenja za koja nisu dovoljno stručni“, kaže Žujović.

Prema njegovom mišljenju, kompletnoj javnosti je jasno zbog čega je Lončarev tim oformljen.

„Cilj ovog tima je da jednostavno pegla i pokriva političke brljotine vlasti. Ja ne znam na osnovu kojih ispitivanja će oni doći do bilo kakvog zaključka, mada svi znamo kakav će taj zaključak biti“, priča Žujović.

Kaže i da od svih istraživanja koja su objavljena na temu litjuma u stručnoj literaturi, samo dva posto dolazi iz država u kojima se zapravo kopa litijum.

„Mi nemamo dovoljno podataka u stručnoj literaturi kakav konkretno uticaj možemo da očekujemo na životnu sredinu, na stanovništvo, na socio-ekonomske rezultate…“, kaže Žujović.

Navodi da je već samim ispitivanjem terena povećana koncetracija arsena i bora u slivu Jadra i Drine.

„Država je ponovo posegla za administrativnom metodom tako što je povećala dozvoljenu koncentraciju bora i arsena, kako bi se sitacija na terenu poklopila sa onom politički željenom“, kaže Žujović.

Za kraj kaže da problem iskopavanja litijuma u Srbiji zahteva jedan širi društveni dijalog za koji naše društvo, po njegovom mišljenju, nema kapaciteta.

Sastav tima za litijum

U timu biti direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, naučni savetnik i hematolog Bela Balint, šefica Katedre za higijenu na Medicinskom fakultetu u Beogradu Sanja Milenković i načelnik Instituta za medicinu rada Vojnomedicinske akademije (VMA) Aleksandar Aleksić.

U timu će biti i direktor Instituta za majku i dete „Vukan Čupić“ Vladislav Vukomanović, načelnica Sterilnog bloka i Odeljenja za transplantaciju tog Instituta Dragana Vujić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, kao i Radivoje Anđelković pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje Šabac Igor Dragičević, zadužen za praćenje faktora rizika u životnoj sredini na teritoriji Mačvanskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari