Najbolje lokacije za prvomajski uranak u Timočkoj krajini 1Foto: M.S.

Građani širom istočne Srbije, polako se spremaju za tradicionalni prvomajski uranak. Kažu, „nekada se više poštovao taj dan, ali bez obzira na sve, oni koji su godinama izlazili u prirodu, uradiće to i sada“.

Prema prognozi meteorologa, za 1. maj, stanovnike Timočke krajine, očekuje sunčano vreme sa maksimalnom temperaturom do 21 stepen.

Tradicionalna mesta gde se Zaječarci okupljaju za prvomajski uranak su Vanjin jaz, Rgotsko jezero, Kraljevica, Vlaški do, ali i ona malo udaljenija mesta, kao što je Dunav ili Stara planina.

Ovog puta, pokušaćemo da vam pokažemo neka mesta u istočnoj Srbiji, koja obiluju prirodnom lepotom, pa ako se niste odlučili gde ćete provesti ovaj praznik, možda baš ova mesta, budu vaš izbor.

Vodopad Bigar (Knjaževac)

Najbolje lokacije za prvomajski uranak u Timočkoj krajini 2
Foto: M. S. / Danas

Na putu Knjaževac – Pirot, svega par kilometara od Kalne nalazi se vodopad Bigar – remek delo prirode. Putnici ovde često zastaju kako bi odmorili pre nego što nastave put, a mnogi ne znaju da se par minuta uzvodno od vodopada kriju prelepa tirkizno plava jezerca.

Na platou ispred samog vodopada uređeno je odmorište. Već od ranog proleća, pa do kasne jeseni tu su postavljeni i improvizovani štandovi na kojima se mogu kupiti proizvodi iz domaće radinosti – suveniri, ali i prirodni sokovi, med i druge poslastice. Ovo mesto je izuzetno za prvomajski uranak.

Mnogi putnici žureći da nastave put i ne znaju da se prava lepota vodopada Bigar krije uzvodno, svega par stotina metara, zemljanim putem, koji vodi kroz šumu, ka manastiru Svetog Onufrija. Tu u šumi, skrivena su čudesno tirkizno – plava jezerca, ili bigrane kadice.

Grliško jezero (Zaječar)

Najbolje lokacije za prvomajski uranak u Timočkoj krajini 3
Foto: M. S. / Danas

Grliško jezero je veštačko akumulaciono jezero u istočnoj Srbiji na teritoriji Grada Zaječara. Smešteno je u dolini između sela Grlišta i Leskovca. Nastalo je 1989. godine pregrađivanjem Grliške reke na 4,5 km uzvodno od ušća Grliške reke u Beli Timok.

Pored jezera, nadomak sela Grlište, nalazi se Manastir Svetog Petra i Pavla, smešten u četinarskoj šumi, koju je zasadio jeromonah Jermonenko 20-ih godina 20. veka.

Borsko jezero (Bor)

Najbolje lokacije za prvomajski uranak u Timočkoj krajini 4
Foto: M. S. / Danas

Borsko jezero je veštačko jezero nastalo 1959. godine podizanjem brane i akomulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh blizu Bora.

Preko leta turisti provode dane na Borskom jezeru. Svake godine se u jezero pusti nekoliko tona riblje mladi u cilju poboljšanja ribljeg fonda. U toku sezone, koja traje od početka maja do kraja septembra, temperatura vode dosiže i 26 stepeni, što je povoljno za kupanje.

Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama, prirodnim zelenim proplancima i livadama uz nadmorsku visinu od 438 metara. Na samoj obali jezera turistima je na raspolaganju i auto kamp kapaciteta oko 300 prikolica.

Planina Stol (Bor)

Najbolje lokacije za prvomajski uranak u Timočkoj krajini 5
Foto: M. S. / Danas

Stol je planina u istočnoj Srbiji udaljena 16 km severno od Bora, pripada opštini Bor i Borskom okrugu.

Stol je u užem smislu izdvojeni celoviti masiv na kružnom prostoru prečnika oko 3 km. Ovaj kružni prostor sužava se prema jugu, te je tu pristupačan za penjanje, dok se od zapada do severa oivičena strmina završava okomitim stenama, koje su interesantne za alpiniste, te je ovaj deo prostora jedno od njihovih omiljenih vežbališta.

U podnožju planine ima jakih vrela, dok je u podnožju samog vrha Stola formirano veštačko jezero površine  tri ara.

Izvor Moravice (Sokobanja)

Najbolje lokacije za prvomajski uranak u Timočkoj krajini 6
Foto: M. S. / Danas

Izletište Vrelo je u stvari urbani izvor reke Moravice u podnožju planine Device u selu Vrelo.

Od Sokobanje je udaljeno oko 14 kilometara na putu prema Knjaževcu i rudniku mrkog uglja Čitluk.

Izletište je lepo uredjeno sa napravljenim malim letnjikovcima, mesto za roštiljanje i pečenje na ražnju, ispod sača i još dosta mesta za spremanje hrane.

U blizini izletišta je i prelepa pećina koju svakako trebate posetiti.

Izvor Crnog Timoka (Krivi Vir kod Paraćina)

Najbolje lokacije za prvomajski uranak u Timočkoj krajini 7
Foto: M. S. / Danas

Izvor Crnog Timoka je poznat pod imenom Pećura i nalazi se ispod južnih padina planine Kučaj, na 375 metra nadmorske visine, nedaleko od naselja Krivi Vir.

Nedaleko se nalazi izletište koje je kao da je pravljeno za prvomajski uranak.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari