Ukrajinski populistički narandžasti lider Julija Timošenko na ivici je spektakularnog povratka na političku scenu, čemu svedoče i preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koji pokazuju da bi Timošenkova mogla da postane novi stari premijer zemlje. Preliminarni rezultati od nedelje uveče označili su neobično političko ozdravljenje harizmatične Timošenkove koju je predsednik Juščenko 2005.

Ukrajinski populistički narandžasti lider Julija Timošenko na ivici je spektakularnog povratka na političku scenu, čemu svedoče i preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koji pokazuju da bi Timošenkova mogla da postane novi stari premijer zemlje. Preliminarni rezultati od nedelje uveče označili su neobično političko ozdravljenje harizmatične Timošenkove koju je predsednik Juščenko 2005. smenio s mesta premijera. Dvoje bivših saveznika koji su vodili narandžastu revoluciju 2004. pomirili su se pre nedeljnog glasanja.

OEBS: Izbori u skladu s demokratskim standardima

Kijev – Posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da su ukrajinski parlamentarni izbori vođeni u „otvorenom i takmičarskom okruženju“. „Uprkos mučnim okolnostima, ovi izbori su vođeni pozitivno i profesionalnom maniru“, izjavio je Ton Tingsgard, zamenik predsednika parlamentarne skupštine OEBS. Stav posmatračke misije jeste da su nedeljni izbori potencijalno važni za političku stabilnost zemlje i da postoji mogućnost da se razočarane partije brane da je bilo izbornih prevara. OEBS je vodio posmatračku misiju zajedno s predstavnicima Evropskog parlamenta i parlamentarnih skupština Saveta Evrope i NATO, sa ukupno 770 posmatrača. U saopštenju se navodi da su izbori „bili u skladu s međunarodnim obavezama i standardima demokratskih izbora“. AP

Prema rezultatima 81.84 odsto prebrojanih glasova birača, partija Regiona premijera Viktora Janukoviča osvojila je 32.73 odsto, blok predvođen vatrenom heroinom „narandžaste revolucije“ Julijom Timšenko osvojio je 31.74 odsto glasova birača, dok se na trećem mestu sa 14.86 odsto glasova distancirala partija Naša Ukrajina predsednika Viktora Juščenka, navodi se u podacima Centralne izborne komisije. Komunisti su osvojili 5.24 odsto, a iza njih je partija bivšeg predsednika parlamenta Volodimira Litvina sa četiri odsto i socijalisti koji su osvojili tri odsto i na samom su pragu ulaska u parlament.

Predsednik traži istragu zbog usporenog brojanja glasova

Kijev – Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko naredio je snagama bezbednosti da istraže razloge sporog prebrojavanja glasova s nedeljnih izbora u delovima zemlje koji važe za uporište njegovog rivala premijera Janukoviča. „Zabrinut sam zbog odugovlačenja u brojanja glasova u istočnoj i južnoj Ukrajini“, navodi se u saopštenju objavljenom na predsedničkom vebsajtu u kojem predsednik naređuje da „odmah počne istraga“ da se otkriju razlozi i okolnosti zbog kojih je došlo do usporenog brojanja glasova s glasačkih mesta.

Ukoliko partije Timošenkove i Juščenka ispune svoja obećanja o saradnji, onda će zajedno imati većinu mesta u parlamentu, što je neophodno za formiranje vlade.
Timošenkova je rezultate izbora nazvala „izvanrednom pobedom“. „Pobeda za demokratske snage je konačna. Radićemo na sprovođenju ideja narandžaste revolucije“, izjavila je Timošenkova tokom skupa u hotelu Hajat u Kijevu i dodala da će predsedniku predložiti razgovore o formiranju nove vlade. Njihova koalicija mogla bi popraviti poremećene odnose među snagama narandžaste revolucije koji su bacili naciju u političku zbrku. „Za jedan ili dva dana objavićemo koaliciju“, izjavila je Timošenkova novinarima.
Prioriteti nove vlade bili bi poboljšanje viznog režima Ukrajine, pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji i očuvanje dobrih odnosa s Rusijom.
Dok se u štabu Timošenkove slavilo, sumorna tišina vladala je u Janukovičevom štabu. Njegova partija Regiona odbila je da prizna poraz. Tmurnog izraza lica Janukovič je dao kratko saopštenje u kojem je pokušao da predstavi rezultate izbora kao pobedu njegove partije, ističući da će sada početi razgovori s potencijalnim koalicionim partnerima. „Smatramo da izborni rezultati daju odrešene ruke našoj partiji da formira novu vladu“, izjavio je Janukovič.
Izbori će ili podići nade Ukrajine da se mnogo bliže integriše u Evropu, ili će pokrenuti mnogo veće političke borbe. Kovanje koalicije s Timošenkovom moglo bi uzeti dve nedelje cenkanja, a Janukovič će malo verovatno lako odustati od vlasti.
Rezultati izbora se verovatno neće dopasti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu koji je u nedelju uveče ukinuo isporuke gasa Ukrajini. Timošenkova je dodatno iritirala Kremlj kada je primila telefonski poziv prozapadnog gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija koji joj je čestitao pobedu. Ona je izjavila da će pod njenim vođstvom Ukrajina imati „dobro izbalansirane i prijateljske odnose“ s Rusijom. To bi takođe osiguralo odgovarajuće isporuke prirodnog gasa Ukrajini i Evropi, dodala je ona.
Natalija Šapovalova, istraživač na Međunarodnom centru za političke studije u Kijevu, rekla je za britanski Gardijan: „Moj stav jeste da će Timošenkova biti novi premijer Ukrajine“. Šapalova je, međutim, dodala da će biti neslaganja koalicionih saveznika povodom politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari