Četrdeset osam ekipa širom Starog kontinenta kreće večeras u lov na trofej i nikada bogatije novčane premije u Ligi Evrope, nekadašnjem Kupu UEFA. Fudbaleri Partizana nemaju šampionskih ambicija u toj borbi, ekipu, budžet i iskustvo za najviše domete u pandam takmičenju prestižnije, jače i bogatije Lige šampiona, ali nadaju se da makar neće reprizirati bodovnu nulu iz prošlogodišnjih mečeva sa Štutgartom, Seviljom, Sampdorijom i Standardom iz Liježa.

 

STADION: Partizana. KAPACITET: 32.718. mesta. SUDIJA: Selčuk Dereli (Turska).

PARTIZAN: M. Božović, Stevanović, Đorđević, Gavrančić, Krstajić, Fejsa, Petrović, Moreira, Lomić, Ilić, Diara. Trener Goran Stevanović.

TULUZ: Blondel, Kongre, Seto, Davon, Manare, Nunej, Siriej, Pentok, Sisoko, Ebound, Žinjak.

Trener Alen Kazanova.

 

Samo oni najhrabriji u redovima našeg jedinog preostalog predstavnika na međunarodnoj sceni maštaju o ponavljanju sezone 2004/05, kada se „parni valjak“ sa trenerom Vermezovićem „provozao“ do prolećne faze. Protivnik na večerašnjem otvaranju J grupe – Tuluz nema atraktivno ime i trofejnu tradiciju, ali dolazi iz francuske lige, jedne od pet najkvalitetnijih u Evropi, svakog vikenda igra brži, snažniji i takmičarski zahtevniji fudbal. Popularni Le Tef nema ni problema sa igrom, niti ga potresaju rezultatska i organizaciona kriza, ali trener Goran Stevanović nada se da će baš u ovih 90 minuta sa svojim crno-belima popraviti utisak i učinak iz kvalifikacija za Ligu šampiona i prva četiri kola domaćeg prvenstva. Uprava je, kaže, već spremila premije za prvi evropski trijumf u Humskoj još od pobede protiv grčkog Egalea, u jesen 2004.

– Talenat i znanje naših igrača nisu sporni, ali vreme je da ga iznesemo na teren. Dosta smo ga čuvali u svlačionici. Meč nam dolazi u nezgodnom trenutku za ekipu i klub, ali saradnici i ja ovih dana nismo se bavili samo pravljenjem taktike nego i psihološkom pripremom igrača. Neophodno je da veruju u sebe koliko i njihov trener. Veliki je pritisak na nama, ali to ne sme i ne može da predstavlja problem. Ko ne ume da igra s opterećenjem taj je pogrešio posao. Bilo bi neozbiljno pretiti klubu iz francuske lige, sa fudbalerima kao što su Žinjak, Sisoko, Dido, Braten… ali i neodgovorno reći našim navijačima da nemamo šansi. Nema predaje – bodri svoje izabranike ali i sebe naslednik Slaviše Jokanovića, koji mu je mesto prepustio upravo zbog neispunjenih klupskih ambicija u Evropi.

Golman Mladen Božović deli umereni optimizam svog šefa.

– Očekujem da napravimo bolje rezultate nego prošle sezone, ali ne želimo da se opterećujemo. Još manje da se unapred širimo s „jakim“ najavama. Već nam se to obilo o glavu. Idealno bi bilo da protiv Tuluza iskoristimo prednost domaćeg terena, ali moramo oprezno ući u meč i smanjiti greške na najmanju moguću meru, jer je u pitanju protivnik koji taktički jako dobro stoji, a prošlu sezonu je završio u vrhu francuske lige. Francuski reprezentativac Žinjak samo je jedan od 10 igrača za čije čuvanje moramo potrošiti mnogo snage, pameti i koncentracije – jasno je najboljem domaćem čuvaru mreže u prošloj sezoni, koji je, kao i svi, još daleko od prave forme.

Almami da Silva Moreira, bez čijih proigravanja na najofanzivnijoj poziciji u veznom redu Diara i ostali nemaju ideja i načina da stignu do protivničke mreže, insistira na timskom duhu.

– Dosta je bilo kiksiranja. Moramo dići glavu i početi da igramo pravi fudbal. Onaj koji nas je prošle sezone doveo na prag Lige šampiona i doneo nam dve duple krune u Srbiji. Teško jeste, ali baš su to situacije u kojima se mora dati sve od sebe. Prvo za onog koji ti je najbliži, a onda za klub i navijače. Bez timskog duha nemamo čemu da se nadamo – poručuje oporavljeni Portugalac.

Ni Lamine Diara ne usuđuje se da unapred pravi računicu za plasman u nokaut rundu LE.

– Samo da se ne obrukamo kao prošle sezone. Idemo utakmicu po utakmicu, svom snagom, srcem i pameću, pa dokle stignemo. U ovakvoj konkurenciji svaki bod je veliki – realan je špic crno-belih, koji na Tuluz ide bez Ljajića (kartoni) i Obradovića (prešao u Saragosu), ali sa povratnikom Lomićem, koji će na levom krilu zameniti standardnog Tomića, zbog čega će levog beka igrati štoper Krstajić.

 

Ivan Stevanović: Ne trkati se s Francuzima

Ivan Stevanović, do ovog leta desni bek crno-belih a sada prvotimac francuskog Sošoa, skreće pažnju bivšim saigračima na neke detalje u igri gostiju.

– Tuluz igra jako, čvrsto, disciplinovano i uporno na svakom delu terena. Partizan ne bi smeo da se trka s Francuzima. Brzi su kao gazele i skoro neuhvatljivi u sprintovima po bokovima. Najveća opasnost dolazi od brzog i okretnog napadača Žinjaka i još jačeg i bržeg veziste Sisoka – nabraja Stevanović, ali i naglašava da Le Tef „nema vrsnog tehničara kao što je Moreira“.

Kazanova prednost daje domaćinu

Za trenera Tuluza Alana Kazanovu ukrajinski Šahtjor najveći je favorit za prvo mesto u grupi, a u toj borbi veće šanse daje čak i večerašnjem protivniku i Brižu.

– Šahtjor je prvi favorit, a ostala tri tima su približnih kvaliteta. Ipak, Partizan i Briž su u prednosti u odnosu na nas, jer igraju evropske utakmice svake sezone – smatra strateg francuskog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari