Pakistanski talibani preuzeli su juče odgovornost za bombaški napad na učesnike pogreba u Pešavaru u kojem je, prema poslednjim podacima bolničkih i policijskih zvaničnika, poginulo najmanje 36 a povređeno više od 100 ljudi. Bombaš samoubica digao je sebe u vazduh na veoma posećenom pogrebu kojem su prisustvovali brojni pripadnici plemenskih milicija.


Te milicije se bore, uz državnu podršku, protiv talibanskih ekstremista na severozapadu Pakistana kojima su obližnje, pogranične oblasti sa Avganistanom, najjača uporišta. Očevici kažu da je bombaš bio stariji tinejdžer i da se pojavio pred sam početak pogrebne ceremonije, na kojoj je bilo oko 300 ljudi. „Mislili smo da je taj dečko došao da prisustvuje pogrebu, a on je iznenada aktivirao bombu“, rekao je jedan od preživelih.

Portparol talibanskih ekstremista Asanulah Asan rekao je da su plemenski milicioneri bili na meti zato što su u savezu s vladom Pakistana i time sa SAD. „Preduzećemo još ovakvih napada ako milicije ne prestanu sa svojim aktivnostima“, rekao je Asan preko telefona sa nepoznate lokacije.

Komandant jedne od plemenskih milicija Dilavar Kan rekao je da će se konsultovati sa svojim borcima i plemenskim starešinama u vezi sa daljim angažovanjem u borbi s talibanima, navodeći da pakistanska vlada nije obezbedila njegovim ljudima neophodne resurse. Na pogrebu je sahranjivana supruga jednog milicionera, a prema rečima očevidaca, tamo nije bilo policijskog obezbeđenja.

Talibani i pripadnici Al Kaide u oružanom su sukobu sa pakistanskom državom na koju udaraju iz svojih baza u pograničnim oblastima na severozapadu zemlje. Pakistanska vojska je pokrenula nekoliko ofanziva protiv ekstremista, ali je i podsticala osnivanje civilnih naoružanih formacija, kako bi imala pomoć u borbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari