Maršal Tito je bio velika i kompleksna istorijska ličnost izuzetno važna za slovenački narod, rekao je slovenački predsednik Danilo Tirk u intervjuu koji je juče objavila novinska agencija STA. U dužem intervjuu u kojem su dominirale unutarpolitičke teme i odnosi sa Hrvatskom, slovenački predsednik nije podržao predlog za preimenovanje ulica koje nose Titovo ime i založio se za podizanje spomen-obeležja svim mrtvim Slovencima pred kojim bi se poklonili i strani državnici.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, predsednik Slovenije ocenio je da oni „nisu dobri i da bi trebalo uraditi mnogo šta da se poprave“ i dodao da u „ovom trenutku vidi pre svega previše glasnu diplomatiju, previše korišćenje izraza koji štete dobrim odnosima“. Tirk je bio kritičan prema hrvatskoj strani na kojoj, kako je rekao, „primećuje i kod najviših predstavnika upotrebu izraza i žargona koji kvare te odnose“. „Zato bih ovaj intervju iskoristio da pozovem naše hrvatske sagovornike da se odreknu žargona, koji je prvo štetan za dobre odnose, i drugo, koji nije jezik poštovanja prema Sloveniji kao suverenoj državi“, rekao je Tirk.

Slovenački predsednik se, takođe, ponovo založio za medijaciju Evropske komisije kao način rešavanja graničnog problema između Slovenije i Hrvatske rekavši, pored ostalog, da je reč„o ponudi Evropske komisije u dobroj veri, koju treba ozbiljno shvatiti“. Pri tom je još naglasio da se „svaka medijacija mora odvijati u okvirima koje određuje međunarodno pravo, dakle ne može biti protiv njega“, ali „može biti dovoljno kreativna da nađe rešenja koja su u interesu dve države u sporu“.

Tirk se ponovo založio i za primenu načela pravde, koje je „na ovaj ili onaj način uvek prisutno u međunarodnom rešavanju sporova“, i kod čije primene treba „uvek uvažavati celinu međunarodnog prava i celinu istorijskih i sadašnjih okolnosti, koje definišu neku spornu situaciju“. „Mislim da medijacija ima dobre mogućnosti da uvažava celinu, da nađe kreativna rešenja i da zadovolji obe strane“, rekao je slovenački predsednik Danilo Tirk u intervjuu za agenciju STA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari