To je bio "samo" jedan šamar

Jedan 'aha' momenat je bila rečenica "žrtva nikada nije kriva".Naučila sam da mnoge stvari za koje nisam mislila da su nasilje zapravo to jesu i mnogo mi se smanjila tolerancija na njih.A. B., učenica gimnazije, Novi Sad

Ostavite komentar


  1. Prestao sam da čitam kod vršili su anketu među mladima. Ja sam u školi popunjavao ankete na slepo ili iz sprdnje. Inače sam bio odličan i uzoran učenik, redovan na časovima, nisam pravio nikakve ekscese… Ako neko misli da od takve generacije, i to još dok ih drmaju hormoni, može da dobije ozbiljne odgovore u anonimnoj anketi onda će dobiti vrlo depresivnu sliku stanja

  2. Ja verujem da se muški svet može (feminizirati) podrediti ženskom načinu života. To su za muškarce neprirodne promene, ali država zakona može mnogo pomoći. Potsećam samo da to neće biti pravedno. Naime, jednako kako je nepravedno jednakima davati različito, tako je nepravedno i različitima davati jednako. Sa druge strane, ta promena ima i svoje ,,neočekivane““““ društvene posledice.

    Na primer, to bi moglo dovesti do daljnjeg pada konkurentnosti datog društva u odnosu na okolinu. Primetite da je razvijeni zapad danas malo manje feminiziran nego nerazvijeni istok. Obično se pogrešno, radi manipulisanja, navodi sasvim suprotno! Srbija je blizu samog vrha zemalja Evrope po polnoj ravnopravnosti (ne samo po odnosu broja zaposlenih žena u važnim institucijama), Ruanda je sami svetski vrh. Na primer SAD, Japan, a recimo od nedavno i Mađarska (jer ne žure sa zakonima o ravnopravnosti) su neke od zemalja sa suprotne strane te liste.

    U prošlosti imamo mnogo takvih primera. Otomanska imperija je imala svoj zenit u Sulejmanu Veličansvenom koji je bio zaljubljen u Hurem nakon koje je ta država postala ,,Carstvo vođeno ženama““““, dok se nije postepeno ugasilo. Slično, neuspešan je bio model društva po idejama Marksa i kasnije Lenjina, a za koje znamo da su snažno zagovarali emancipaciju žena čak do potrebe da država potpuno ukine porodicu i preuzme brigu nad decom. Lenjin je lično potpisao mnoge zakone (kasnije poništavane) zbog kojih je SSSR u nedavnoj istoriji najfeminiziranije društvo. Naročito u odnosu na današnji Zapad.

    Sličan problem sa onim za šta se vi danas zalažete je bela kuga, lagano biološko nestajanje emancipovanih. Nadam se da možete razumeti da ja ne naginjem tas ni tamo ni ovamo, već da samo unosim u ovu složenu temu nove argumente. Nadam se da razumete šta su filozofske rasprave i koliko su one važne za odgovorno vođenje društva.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.