Jedna od vodećih automobilskih kompanija u svetu japanska Tojota, saopštila je juče da očekuje da će, prvi put za više od 70 godina rada, zabeležiti gubitke u poslovanju. Tojotini prihodi pogođeni su padom potražnje usled pada ekonomskog rasta i rasta vrednosti japanske nacionalne valute jena.

Iz Tojote je saopšteno da se očekuje gubitak od gotovo milijardu i sedamsto miliona dolara, a generalni direktor kompanije Kacuaki Vatanabe je opisao stanje svetske privrede kao „krizu bez presedana“. „Svet se dramatično promenio od kraja prošle godine. Svetska privreda je suočena sa krizom kakva nastupa jednom u sto godina“, rekao je Vatanabe. On je dodao da će, u postojećim privrednim uslovima, Tojota biti primorana da štedi, što će na kraju dovesti do otpuštanja radnika.

Istovremeno, japanski premijer Taro Aso je rekao na jednom poslovnom skupu u Tokiju da je njegova zemlja dužna da pronađe način da se reši svetska finansijska kriza.

Vatanabe je rekao da je kompanija prodala za četiri odsto manje vozila ove godine u odnosu na prethodnu. On nije precizirao planove za 2009, kako je to bio običaj prethodnih godina. Japanski proizvođačautomobila značajno je pogođen izveštajima o prodaji automobila na ključnim inostranim tržištima uključujući i SAD. Komentarišući najnovije saopštenje iz Tojote, analitičari podvlače probleme sa kojima se suočavaju japanski izvoznici automobila. „Situacija je veoma, veoma loša. Postoji mogućnost da potpuno uđemo u crvenu zonu u narednoj poslovnoj godini“, kaže Koiči Ogava iz Daiva SB investmenta. „To nije samo problem Tojote, jer ono što je dobro za Tojotu, dobro je i za japansku ekonomiju“.

Japanska ekonomija, druga po veličini u svetu posle SAD, zapala je u prvu recesiju za sedam godina nakon dva kvartala negativnog rasta. Vlada je čak za period do kraja marta 2010. predvidela rast od nula procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari