Tokom današnje akcije, javila se 22 donora trombocita i matičnih ćelija 1Foto: A. Milošević

Od 22 nova, potencijalna donora trombocita i matičnih ćelija u Užicu, samo dva će ukoliko zatreba, moći da doniraju trombocite, procenjuju organizatori iz Udruženja Leuka

Akciju Udruženja za borbu protiv akutnih leukemija, kroz nekoliko gradova u Srbiji prati i izložba radova Katarine Stanojlović, koja je sa 19 godina imala transplantaciju kostne srži, tokom borbe protiv leukemije.

Radovi su nastali za vreme njene izolacije u transplantacionom bloku, koja je trajala 46 dana. Svaki dan, jedan rad, koji govori kako se Katarina osećala u tom trenutku i šta je proživljavala.

-To je način na koji se ona borila i izborila za svoj život. Šta god da se desi, moguće je preživeti, kaže Predrag Slijepčević, predsednik Udruženja Leuka, koji se i sam lečio od leukemije.

Tokom današnje akcije, javila se 22 donora trombocita i matičnih ćelija 2
Foto: A. Milošević

-Živ sam samo zato što sam odbio da umrem. Za vreme lečenja, par puta sam imao krvarenje i znam da ne bih preživeo da nije bilo kako pacijenti kažu „pumpanja trombocitima“. Zato je važno ljudima objasniti naš cilj, formiranje baze davalaca trombocita u Užicu, za Užičane. Imamo bazu u Beogradu koja pokriva i pacijente koji dođu tu na lečenje. Ipak, ako ljudi u svojoj lokalnoj sredini nemaju dovoljno trombocita, neće doći živi do Beograda, objašnjava Slijepčević.

Jasmina Kostić, iz užičkog ogranka Udruženja Leuka dodaje da je nakon širenja Registra donora u Užicu, njihov sledeći cilj upravo borba za mogućnost slanja trombocita.

Tokom današnje akcije, javila se 22 donora trombocita i matičnih ćelija 3
Foto: A. Milošević

– Naredni cilj je da kada imamo pacijenta u Beogradu, odavde ne idu ljudi, davaoci, već da se šalju trombociti. Užice ima mašinu za odvajanje trombocita i svoju bazu koju vodi Služba za transfuziju krvi. Ona mora biti mnogo veća, jer je adekvatnog donora jako teško naći, objašnjava Kostićeva.

Pravila ko može biti donor trombocita otežavaju širenje baze. Davalac mora biti potpuno zdrav, ne sme piti nikakve lekove, ne može biti žena koja se porađala, niti rodbina do četvrtog kolena unazad.

Nenad Žunić, prvi je potencijalni davalac koji se svojim potpisom u toku ove akcije upisao u Registar donora kostne srži.

-Do sada sam 38 puta dao krv. Radim nešto što mene ne košta, a nekome može koristiti, čak i spasiti život, naglašava Žunić.

Važnost ovakvih gestova istakla je i načelnica Službe za transfuziju krvi užičke Opšte bolnice, Marija Perišić Božić.

Tokom današnje akcije, javila se 22 donora trombocita i matičnih ćelija 7
Foto: A. Milošević

-Do sada nije bilo akcija ovog tipa, kojima se objašnjava značaj Registra davalaca kostne srži, ali i trombocita. Naša služba prikuplja aferezne trombocite poslednjih petnaestak godina. Pre oko jedne decenije smo imali veći broj prijavljenih davalaca iz okruga. Međutim, to se nije održalo, između ostalog i zato što je neophodna kontinuirana medijska prisutnost, ponavljanje koliko je to bitno, objašnjava načelnica Službe za transfuziju krvi.

Da bi adekvatan donor bio pronađen, neophodno je da ih u Registru bude 100.000, a u Srbiji ih je trenutno nešto manje od 10.000.

Tokom današnje akcije, Leuka je postigla da svoj potpis, kao potencijalni donori matičnih ćelija i trombocita daju još 22 građanina Užica. Prema proceni predstavnika Leuke, samo dvoje od njih mogu donirati trombocite.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari