Tokom rasprave o RTS-u i načelniku UKP: Cmolićeva izjava sramota i uvreda za Srbiju 1foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković izjavila je danas da se u Skupštini Srbije raspravlja o četvrtom povećanju pretplate za Radio-televiziju Srbije od kada je sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će je ukinuti.

Ističući na sednici Skupštine da javni servis treba da informiše pravovremeno, objektivno i istinito, ona je rekla da bi pristala na povećanje pretplate kada bi se na RTS čuli problemi iz cele Srbije, poput toga da u Negotinu gori deponija, a nema reakcije nadležnih, da u Zaječaru nema dežurnog anesteziologa, da kroz zatvorene prozore na grudnom odeljenju uleće sneg i da u Boru nema ortopeda, a da dete sa epileptičnim napadom dva dana čeka na uput za drugi grad, jer EEG aparat ne radi dve godine.

Irena Živković rekla je i da je vlast prodala istočnu Srbiju, ali da je mogu uzeti samo ako je ljudi istočne Srbije daju, a oni je ne daju i braniće je.

Ona je podsetila i na uvredljive reči načelnika Uprave kriminalističke policije Ninoslava Cmolića na račun Vlaha.

Poslanica Srpske napredne stranke Marina Raguž rekla joj je da može da govori samo o svom amandmanu, a govorila je o svemu samo ne o amandmanu. Zamerila joj je i na tome što je pomenula Cmolića, čoveka koji je „samo sticajem okolnosti suprug ministarke Vujović“ i „nije u mogućnosti da odgovori“.

Šefica poslaničke grupe SSP Marinika Tepić rekla je sramota koju je Cmolić izgovorio jedna od najvećih bruka ove zemlje i da znaju i sami da je tačno. „Mislim da je pokušao da se izvini zbog toga, doduše nespretno i tek kada se cela javnost pobunila“, rekla je Tepić i tražila da se članovi SSP ne prekidaju dok govore.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je izneto niz neistina i da pominjanje njenih članova porodice nije pristojno, te istakla da je izvučeno iz konteksta ono što je Cmolić rekao. Dodala je da su i manjinska udruženja osudila napade opozicije na Cmolića.

„Mislim da svi mi možemo da budemo ponosni na to što radi Ministarstvo unutrašnjih poslova i koliko je Srbija bezbedna“, rekla je Vujović i nekoga nazvala „plaćenicom Dragana Đilasa“.

Poslanica stranke Srbija centar (Srce) Tijana Perić Diligenski kritikovala je najavu povećanja pretplate za RTS i rekla da je neće podržati, jer javni servis mora da se upristoji i da radi u interesu svih građana Srbije.

Ona se pozvala na istraživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i rekla da je u dnevnicima predsednik Srbije predstavljen sa 25 odsto ukupnog vremena i to u pozitivnom kontekstu, dok je opozicija na margini i da Srce nema privilegiju da se pojavi na RTS.

Perić Diligenski pitala je šta je bilo sa obećanjem Aleksndra Vučića da će taksa za RTS da bude ukinuta, jer 11 godina kasnije ne samo da nije ukinuta, već poskupljuje.

Ona je ukazala da je program RTS sve siromašniji i da je kulturno-umetnički program marginalizovan, a da prema odluci Regulatornog tela za elektronske medije televizije sa nacionalnom pokrivenošću više nemaju obavezu da proizvode 20 odsto kulturnog programa.

Perić Diligenski rekla je da se nije izveštavalo sa protesta „Srbija protiv nasilja“ ili sada o litijumu, te da građani ne treba da plaćaju „estradizaciju i pinkizaciju“ javnog servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari