Zvaničnici Vojvodine i nemačkog Hesena najavili su užu saradnju dve pokrajine i istakli da postoji spremnost da se u što skorijem roku potpiše i protokol o namerama dve regije.


Prilikom prošlonedeljnih razgovora sa delegacijom parlamenta Hesena, koju je predvodio predsednik ovog parlamenta Norbert Kartman, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ukazao je na važnost međuparlamentarne saradnje.

– Obavestio sam predsednika Kartmana da ću boraviti u Briselu 22. i 23. novembra u poseti Evropskom parlamentu, a s obzirom da će predsednik Kartman takođe biti tamo, dogovorili smo se da nastavimo razgovore o saradnji i uspostavimo kontakt između Kancelarije Vojvodine i Kancelarije Hesena u Briselu – istakao je predsednik Egereši i najavio da će uskoro vojvođanska parlamentarna delegacija posetiti ovu nemačku pokrajinu.

Međuparlamentarna saradnja biće i osnov za buduću ekonomsku, turističku, ekološku, kulturnu, međuuniverzitetsku i naučnu saradnju. – Ono što nam je veoma bitno jeste saradnja lokalnih samouprava dve pokrajine koja je u obostranom interesu i kojoj ćemo dati punu podršku. Takođe, predložio sam i da tokom sledećeg sastanka dogovorimo održavanje manifestacija Dani Vojvodine u Hesenu i Dani Hesena u Vojvodini, tokom kojih će dve pokrajine na najbolji mogući način predstaviti svoje potencijale i uspostaviti kontakte iz različitih privrednih delatnosti – rekao je Egereši.

Predsednik Parlamenta Hesena Norbert Kartman preneo je da je pokrajina Hesen izuzetno zainteresovana za saradnju u oblasti razmene mladih ljudi, jer su oni ti koji će vremenom uspeti da uklone sve predrasude koje eventualno postoje i da se na tolerantan i prijateljski način odnose jedni prema drugima, što predstavlja jedan od osnova demokratije na kojoj se temelji i sama Evropska unija.

Kartman je saopštio da je parlamentarna delegacija Hesena doputovala u Vojvodinu sa određenim očekivanjima, koja su u velikoj meri premašena i izrazio zadovoljstvo što je naišao na spremnost predstavnika pokrajinskog parlamenta za konkretnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari