Ponovljeno izjašnjavanje o krivici bivšeg generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, statusne konferencije u postupcima protiv Vojislava Šešelja i Rasima Delića i nastavak četiri suđenja, na rasporedu su rada Haškog tribunala za ovu nedelju. General Tolimir biće sutra drugi put izveden pred sudiju, da bi izjavio da li se oseća krivim po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i druge zločine nad muslimanskim muškarcima iz Srebrenice u julu 1995.

Ponovljeno izjašnjavanje o krivici bivšeg generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira, statusne konferencije u postupcima protiv Vojislava Šešelja i Rasima Delića i nastavak četiri suđenja, na rasporedu su rada Haškog tribunala za ovu nedelju. General Tolimir biće sutra drugi put izveden pred sudiju, da bi izjavio da li se oseća krivim po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i druge zločine nad muslimanskim muškarcima iz Srebrenice u julu 1995. Tolimir je u to vreme bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića za obaveštajno-bezbednosne poslove. U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, 4. juna, Tolimir nije želeo da se izjasni o krivici, niti da potvrdi svoj identitet, tvrdeći da je uhapšen u Srbiji, čiji je državljanin, a zatim nezakonito prebačen u Republiku Srpsku. Vlasti Srbije i RS saopštile su prethodno da je Tolimir uhapšen u okolini Bratunca. On je od suda u Hagu zatražio da okolnosti njegovog hapšenja i izručenja suprotnih pravilima suda utvrdi Tribunal u „vanparničnom postupku“ pre njegovog ponovljenog pojavljivanja pred sudijom. Tolimir je optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premeštanje Muslimana iz Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995.
Za sredu, 4.

Nastavak priprema za početak suđenja: Vojislav Šešelj

jul, u haškom sudu je zakazana rasprava o napretku u pripremama za suđenje Vojislavu Šešelju. Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BIH 1991-93. U ovom postupku i dalje su nerešena dva zahteva koja Šešelj postavlja kao uslov za početak suđenja – da mu se svi dokumenti dostavljaju na srpskom jeziku i na papiru i da Tribunal plaća njegove pravne savetnike Aleksandra Vučića, Zorana Krasića i Slavka Jerkovića. Danas će pred Tribunalom biti održana rasprava uoči početka suđenja bivšem komandantu Armije BIH Rasimu Deliću, kome se na teret stavljaju zločini mudžahedina i drugih pripadnika Trećeg korpusa ABIH nad hrvatskim i srpskim zarobljenicima i civilima 1993-95. Suđenje generalu Deliću počeće 9. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari