Tom Hardi: Glumački zavisnik 1Foto: EPA/ WILL OLIVER

Britanski glumac Tom Hardi, koga ovih dana gledamo u ratnoj drami „Dunkirk“ Kristofera Nolana, najavio je da će producirati i igrati glavnu ulogu u filmu koji se tiče rata u Bosni devedesetih.

U pitanju je zapravo priča engleskog novinara i dopisnika iz Bosne koji se, nakon iskustva bosanskog rata, dugo borio sa zavisnošću.

I Hardi je probleme sa alkoholom i drogama iz ranih dvadesetih ostavio iza sebe tek nakon odvikavanja i „trezan“ je od 2003. godine. To ga je, prema sopstvenom priznanju, koštalo i prvog braka ali, sa druge strane, možda je to onaj višak životnog iskustva koji je učinio da se Hardi i pre nego što je postao zvezda blokbastera nametne kao glumac upečatljivog izraza, neporecive harizme i moći transformacije koja mu je donela najrazličitiji dijapazon uloga.

Umetnost glume Toma Hardija možda se najbolje može videti u drami „Opsan poziv“ (u originalu – „Lok“ po imenu glavnog junaka Ajvana Loka) gde je on – u realnom vremenu trajanja filma – „sam svoj majstor“ – jedini glumac, osim glasova koje čujemo sa druge strane mobilnog telefona dok se vozi kolima i rešava dramatične situacije iz života lika koga igra.

Hardi je rođen 15. septembra 1977. godine u Londonu. Majka mu je slikarka, a otac pisac. Čuveni londonski Drama centar, na kome je studirao zajedno sa Majklom Fazbenderom, napustio je da bi igrao u svojoj prvoj seriji „Braća po oružju“. Da će u pitanju biti jeda blistava filmska karijera nagovestila je i prva uloga u ostvarenju Ridlija Skota „Pad crnog jastreba“. Ona najšira, holivudska vrata otvorio mu je Kristofer Nolan sa ulogom u filmu „Početak“, a zatim je odigrao negativca u jednom delu Nolanove trilogije o Betmenu, te stigao i do njegovog „Dunkirka“ u kome tumači, u svakom smislu, elitnu rolu pilota RAF-a.

Hardi je prijatelj sa Benediktom Kamerbačem, uzor mu je Geri Oldmen sa kojim je igrao u nekoliko filmova, a u pozorištu, između ostalog, igrao je i u komadu koji je režirao Filip Sejmur Hofman. U drugom braku u kome je sa koleginicom Šarlot Rejli od 2014, 2015. dobio je drugo dete. Sina Luisa iz veze sa tadašnjom devojkom dobio je 2008. Veliki je ljubitelj pasa, a njegov ljubimac Maks, još iz tinejdžerskog doba, preminuo je dok je Hardi snimao rimejk „Pobesnelog Maksa“ po čijem je junaku pas i dobio ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari