Ko je Tomislav Radovanović, novi v. d. direktora BIA? 1Printskrin TV Prva

Tomislav Radovanović imenovan je za v. d. direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA).

Prethodno je bio načelnik Službe za specijalne istražne metode Ministarstva unutrašnjih poslova i važio je za jednog od najozbiljnijih kandidata za direktora policije. Jedno vreme pre toga proveo je u Francuskoj na mesto policijskog atašea.

Početkom ove godine smenjen je sa pozicije načelnika MUP-a, odakle prelazi u Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA), gde mu je nadređeni bio Aleksandar Vulin, koji je 3. novembra ove godine podneo ostavku.

Tomislav Radovanović je javnosti poznat po tome što je upravo on u drugoj polovini 2021. gostovao na TV Prva gde je govorio o tome da je u MUP-u postojala paralelna struktura koja je prisluškivala predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je tada hvalio Vučića i Vulina i obelodanio da su paralelne strukture stvorene u vreme kada je ministar policije bio Nebojša Stefanović, kao i da se „slučaj Jovanjica (najveća plantaža marihuane u Evropi), ne može da odvoji od afere prisluškivanja predsednika Vučića“.

Nosilac medalje „Miloš Obilić“ i plakete „Dobar oficir“

Zbog iskazane hrabrosti u rešavanju talačke situacije nagrađen je „medaljom za hrabrost – Miloš Obilić“ – drugog stepena, a Sindikat srpske policije dodelio mu je i zlatnu plaketu „Dobar oficir“.

„Ubeđen sam i tvrdim da je u MUP-u formirana paralelna struktura sa precizno odabranim ljudima, koji su uspostavili svoju obaveštajnu mrežu kod finansijskih moćnika, tajkuna. Kako kod organizovanih kriminalnih grupa na teritoriji Beograda, a i na teritoriji Srbije sa ciljem stvaranja jedne obaveštajne mreže, a cilj je bio prikupljanje podataka o predsedniku Vučiću i užim članovima njegove porodice“, tvrdio je Tomislav Radovanović 8. oktobra 2021. godine.

On je izjavio kako je slučaj Jovanjica bio „plan B“ te „paralelne strukture“ unutar MUP-a.

„Ne mogu da odvojim slučaj Jovanjica od prisluškivanja predsednika Srbije. Što se tiče prisluškivanih razgovora, mogu reći da nijedan nije inkriminušući i da ne postoji nijedan razlog za sumnju. Pošto iz prvog pokušaja nisu uspeli da diskredituju predsednika, prešli su na plan B i pokušali da Predraga Koluviju dovedu u vezi sa bratom predsednika Srbije“, naveo je Radovanović.

Tomislav Radovanović je i nekadašnji šef Interventne brigade beogradskog MUP-a, bio je deo najužeg tima Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova. U medijima se pominjalo i da ga je Hrkalović spasila otkaza, kada je njegov sin, inače pripadnik MUP-a, pretukao čoveka.

Imao je, kako su javljali režimski mediji, mnoge snimljene, odnosno prisluškivane razgovore koji su mu bili kapital sa kojim je pred kraj 2021. godine bio i jedan od favorita za funkciju direktora policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari