Britanski ministar odbrane Bob Ejnzvort pokrenuo je juče nezavisnu istragu o učešću vojske te države u ratu u Iraku pokrenutom 2003. i tvrdnjama da su njeni pripadnici mučili i ubijali zatvorenike. Prema navodima šestorice Iračana, 20 civila zatvorenih u kampu Abu Nadži ubijeno je, a zatvorenike su mučili britanski vojnici na jugu zemlje u maju 2004. List Indipendent objavio je fotografiju na kojoj su prikazana četvorica zatvorenika koji su vezani i okrenuti prema zemlji, a koje čuva jedan vojnik.

Iako su postojali planovi da istraga bude skrivena od očiju javnosti, britanski premijer Gordon Braun preinačio je tu odluku, zbog čega se, prema mišljenju pojedinih analitičara, našao u neugodnom položaju. Mada je predviđeno da svedoci daju javne izjave, o nekim „osetljivim pitanjima“ biće diskutovano iza zatvorenih vrata. Nekadašnji predsednik britanske vlade Toni Bler, koji je u Irak poslao više od 45.000 vojnika da bi pomogli Sjedinjenim Državama da sruše režim Sadama Huseina, biće jedan od svedoka u istrazi.

Deo javnosti na Starom kontinentu smatra da Irak predstavlja „mrlju“ u Blerovoj biografiji, s obzirom na činjenicu da je tadašnji saziv vlade tvrdio da Husein poseduje oružje za masovno uništenje, ali budući da takvi navodi nikada nisu potvrđeni pojavile su brojne sumnje u opravdanost akcije. Procenjuje se da je tokom šestogodišnjeg boravka u Iraku poginulo najmanje 179 britanskih vojnika, a rezultati istrage mogli bi dodatno da ugroze pozicije aktuelne laburističke vlade pre održavanja parlamentarnih izbora naredne godine.

Analitičari naglašavaju da nije reč o sudskom procesu i da tim koji će predvoditi Džon Čilkot neće ispitivati zakonitost invazije na Irak. Ipak, Čilkotovi saradnici oceniće kakve su obaveštajne podatke o Iraku imali britanski ministri, kao i da utvrde da li su neke informacije namerno preuveličane da bi se opravdala odluka o učešću u ratu. Vođa tima za sprovođenje istrage obećao je da će komisija biti „pravična i iskrena“. „Pokrenuli smo istragu da bismo uočili lekcije koje možemo naučiti iz učešća Britanije u ratu u Iraku i pomogli budućim sazivima vlade koji će se možda suočiti sa sličnim situacijama“, izjavio je Čilkot. Prema njegovim rečima, biće korišćeni podaci iz dokumenata, kao i svedočenja očevidaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari