Nacionalni ustavni centar (NCC), čije je sedište u Vašingtonu, dodeliće Toniju Bleru, bivšem britanskom premijeru, Medalju za slobodu i novčani ček u vrednosti od 100.000 funti (150.000 dolara) za ulogu koju je odigrao u „donošenju slobode narodima širom sveta“.

Bivši predsednik SAD Bil Klinton će predstaviti ovu nagradu, koja se dodeljuje na godišnjem nivou, 13. septembra na ceremoniji u Filadelfiji. Medalja se dodeljuje onima „čija dela predstavljaju suštinske principe Sjedinjenih Država“. Filmski režiser Stiven Spilberg osvojio je prošle godine nagradu za ličnu i umetničku posvećenost očuvanju ljudskih prava.

„Bila je privilegija raditi s mojim prijateljem Tonijem Blerom na okončanju tridesetogodišnjeg sektaškog nasilja i uspostavljanju trajnog mira u Severnoj Irskoj, na obustavljanju ubistava i masovnog odliva stanovništva s Kosova, kao i na uspostavljanju politike kojom bi se unapredili uslovi života u obe naše zemlje“, rekao je Klinton. Ova nagrada je samo jedna u nizu koju su Amerikanci dodelili nekadašnjem predsedniku britanske vlade.

Spekuliše se da je od napuštanja Dauning strita Bler zaradio i do 30 miliona dolara (20 miliona funti), kao i da za jedan devedesetominutni govor dobije 250.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari