TONS: Sve više turista u Novom Sadu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

U Novom Sadu je u prvoj polivini godine boravilo više od 115.000 turista, koji su ostvarili oko 278.000 noćenja, što je za 4,4 odsto više turista u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je danas Turistička organizacija Grada Novog Sada (TONS).

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), uvećan je u broj noćenja za 1,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Od ukupnog broja noćenja, samo strani turisti su ostvarili oko 200.000, a među njima su najbrojniji turisti iz zemalja regiona – Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Rumunija, Crna Gora, Severna Makedonija, a česti su i turisti iz Rusije, Nemačke, Kine i Turske.

Prema podacima RZS za jun ostvareno je 53.497 noćenja, što predstavlja uvećanje od devet odsto u odnosu na jun prošle godine, dok je maj 2024. i dalje mesec sa najvećim brojem ostvarenih noćenja turista (63.993).

Info centar TONS je posetilo 3.700 turista iz 70 zemalja u prvih šest meseci, među kojima su gosti iz Omana, Libana, Azerbejdžana, Kazahstana, Iraka, Tajlanda, Perua, Čilea, Kolumbije, dok su među najbrojnijim turistima koji posećuju taj centar turisti iz Rusije, Nemačke, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Velike Britanije i Francuske.

Na osnovu informacija Agencije za upravljanje lukama, na putničkom pristaništu u Novom Sadu u prvoj polovini 2024. godine pristalo je 176 putničkih brodova, a iskrcalo se 24.097 putnika, što je u poređenju sa prvom polovinom prošle godine za 9,32 odsto više pristajanja i za 16,68 odsto više putnika, navodi se u saopštenju TONS.

Najviše brodova je pristalo u junu (68) kada se iskrcalo i najviše putnika (9.382).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari