Molitveni doručak u Vašingtonu je dobra prilika da se lideri iz celog sveta sretnu sa američkim zvaničnicima. U hotelu Hilton, u kome je održan molitveni doručak, bilo je mnogo ljudi – predsednika, potpredsednika, senatora i kongresmena iz više od 100 zemalja.

Atmosfera je bila srdačna, tu se ne priča o politici – kaže za Danas princ Aleksandar Karađorđević, koji je prekjuče s princezom Katarinom bio jedan od predstavnika Srbije na Molitvenom doručku, čiji je domaćin predsednik SAD Barak Obama.

Aleksandar Karađorđević kaže da je ovo peti put da prisustvuje ovoj tradicionalnoj američkoj manifestaciji i da su Karađorđevići bili jedina kraljevska porodica na ovogodišnjem Molitvenom doručku. Nije se posebno video sa američkim predsednikom Barakom Obamom, ali je sa premijerom u ostavci Ivicom Dačićem bio u delegaciji Srbije, koja se srela sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem.

– Susret je trajao nekoliko minuta. Bio je to sjajan i topao razgovor. Kerija poznajem već dugo godina, još dok je bio senator i mnogo puta sam bio u njegovoj kancelariji. Pre Molitvenog doručka premijer Dačić, moja supruga i ja smo, kao predstavnici naše zemlje, u posebnoj, izdvojenoj prostoriji imali susret sa tridesetak senatora i kongresmena – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Srbiju je predstavljala velika delegacija sa Dačićem. Na pitanje da li se srpska delegacija srela sa predstavnicima Kosova, koje je predvodio premijer Hašim Tači, princ odgovara potvrdno, napominjući da se sve završilo na rukovanju.

– Domaćini žele da sa ljudima iz svih delova sveta sklope što više prijateljstava sa predstavnicima američkog državnog sistema. Senatori iz Pensilvanije i Vajominga bili su dobro društvo za našim stolom. Američki predsednik držao je odličan govor o ljudskim i verskim pravima. Založio se za poštovanje svih religija širom sveta. Govorio je o situaciji u Izraelu, Palestini i uhapšenim ljudima u Severnoj Koreji, Iranu i drugim državama i poručio da treba da budu oslobođeni – ističe sagovornik našeg lista.

Kaže da je na njega najveći utisak ostavio „prijateljski stav stranih političara i SAD prema našoj zemlji, iako mnogi ne znaju gde se Srbija nalazi“.

– Jedan od stranih zvaničnika rukovao se sa mnom i pitao me: „Odakle ste?“ Rekao sam: „Iz Beograda, Srbija.“ Uzvratio je: „Lepo, ali mora da je vrlo hladno u Sibiru.“ Na nama je da objašnjavamo da živimo u lepoj zemlji u Evropi, a ne na Antarktiku – ukazuje Aleksandar Karađorđević.

On kaže da svoj „američki program“ posle Vašingtona nastavlja u Njujorku, gde namerava da posle srpskih parlamentarnih izbora organizuje konferenciju za promociju Srbije.

Na 62. molitvenom doručku u Vašingtonu u srpskoj delegaciji bili su još i predsednik SPO Vuk Drašković, stranački funkcioneri Zoran Babić (SNS), Vladimir Marinković (SPDS), kao i Duško Knežević, predsednik Atlas grupe.

Molitveni doručak se od 1953. tradicionalno održava svakog prvog četvrtka u februaru. Zvanicama iz celog sveta, po pravilu, obraća se i predsednik SAD.

FBI u Beogradu?

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je sa novim direktorom Federalnog istražnog biroa Džejmsom Komijem razgovarao o „veoma dobroj saradnji“ između američkih i srpskih službi za sprovođenje zakona, kao i o mogućnosti da FBI otvori svoje kancelarije u Beogradu. Dačić kaže da će „FBI u narednih šest meseci razmotriti predlog o otvaranju kancelarije, ako ne, onda barem da u Beograd pošalje stručnjaka za visokotehnološki kriminal i borbu protiv sajber terorizma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari