Nakon što se gust oblak sumpor-dioksida u ponedeljak po podne nadvio nad Borom, situacija se u ovom gradu juče poboljšala, ali je zagađenje i dalje bilo prisutno, jer je koncentracija ovog gasa bila dva puta veća od dozvoljene. Prethodnog dana izmerena vrednost sumpor-dioksida je bila 6,5 puta veća od dozvoljene, te je Topionica bakra privremeno obustavila rad.


Nakon što su merenja u Gradskom parku u Boru u 17 sati u ponedeljak pokazala prisustvo sumpor-dioksida u iznosu od 2284,4 mikrograma po kubnom metru vazduha, dok je maksimalna dozvoljena količina 350 mikrograma, pripadnici Sektora za vanredne situacije sazvali su sednicu Štaba za vanredne situacije za grad Bor, kako bi se preduzele mere u cilju smanjenja opasnosti i rizika po zdravlje građana.

Inspektorka za zaštitu životne sredine Emilija Aleksov potvrdila je za Danas da je u Boru u ponedeljak izmereno 6,5 puta veće prisustvo sumpor-dioksida od dozvoljenog, ali je napomenula da je Topionica postupila u skladu sa Akcionim planom koji je potpisala sa Ministarstvom životne sredine, i obustavila rad.

– Topionica je obustavila rad odmah nakon što je primećeno zagađenje. Reaktor je zaustavljen i pušten je u rad tek juče ujutru, međutim, pošto je vrednost sumpor dioksida i dalje bila povišena, nakon nekoliko časova ponovo su prestali sa radom – kaže Aleksova za Danas. Ona dodaje da su vremenski uslovi najviše doprineli zagađenju jer je došlo do promene atmosferskog pritiska, a ruža vetrova je bila takva da je dim nosila ka gradu. Prema njenim rečima, Topionica poštuje odredbe Akcionog plana i ne postoje razlozi za podnošenje prijava.

– Trudimo se da Topionica radi, kako bi se sakupila sredstva za izgradnju fabrike sumporne kiseline, kojom će se smanjiti zagađenje. Naime, sumpor dioksid koji iz topionice odlazi u atmosferu, biće sirovina od koje će se praviti sumporna kiselina. Samim tim ovaj gas neće biti emitovan u atmosferu – ističe Aleksova. Prema nezvaničnim informacijama, fabrika sumporne kiseline bi trebalo da bude izgrađena u naredne tri godine, ali sve zavisi od sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari