„Topionica i rafinacija“ je društveno odgovorna kompanija i podrazumeva se da će sva eventualna šteta koja je prouzrokovana radom topioničkih agregata, znači ona koju stručnjaci okarakterišu kao takvu, biti nadoknađena meštanima Krivelja, kao što je to bio slučaj svih ovih godina, izjavio je novinarima direktor TIR-a Boban Todorović povodom tvrdnji meštana sela Krivelj da su im 21. i 22. maja, zbog velike koncentracije topioničkog dima u ataru tog sela stradale pčele i usevi.


Insistiraćemo da opština odmah formira stručnu komisiju koja će otići u Krivelj i tamo na licu mesta sačiniti zapisnik i izveštaj o pričinjenoj šteti. Na osnovu tih dokumenata, kao i ranijih godina, konstatovana šteta biće svima nadoknađena – rekao je Todorović, ističući da su topionički agregati minulog vikenda radili dobro i da ni na jednom od četiri merna mesta u gradu nije bilo signala koji bi na vreme upozorio na ekološki akcident.

– Iako nijednog trenutka ne odstupa od Akcionog plana Vlade Republike Srbije o smanjenju emisije topioničkih gasova u atmosferu, rukovodstvo Topionice i rafinacije sporadično se susreće sa ovakvim situacijama zbog zastarele tehnologije. Zato je dobro što će uskoro biti izgrađeno savremeno pirometalurško postrojenje, a nova topionica biće garancija da se ovakve pojave više ne dešavaju – rekao je prvi čovek borskog TIR-a koji smatra da bi do izgradnje nove topionice, a u cilju sprečavanja neželjenih efekata, bilo najbolje instalirati još jednu, i to pokretnu, mernu stanicu u ataru sela Krivelj koja bi nadležnima u TIR-u omogućila pravovremene reakcije.

Novinare je predsednik Udruženja građana „Ekoagenda“ Dragan Jankucić upoznao sa zahtevom i molbom ministrima životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliveru Duliću i ekonomije i regionalnog razvoja Nebojši Ćiriću za bržu gradnju nove topionice, s obzirom da sadašnji zastareli metalurški pogoni ne mogu da obezbede proizvodnju bez češćih posledica.

Selo Krivelj je zajedno sa policijskim službenicima i kriminalističkim tehničarima obišla republički inspektor za zaštitu životne sredine Emilija Aleksov i tom prilikom je uočen veliki broj uginulih pčela što je konstatovano službenom beleškom.

Inače, u septembru 2010. godine TIR je svim meštanima Brezonika i Krivelja koji su podneli zahtev za obeštećenje jednokratno isplatio odštetu za stradale poljoprivredne useve u iznosu od 1.000 do 150.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari