Mateo Patrone, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Srbiju, i Joerg Bohlman, predstavnik konsultantskog konzorcijuma, potpisali su sa gradonačelnikom Šapca Milošem Miloševićem ugovor o izradi studije izvodljivosti za izgradnju toplane koja bi kao energent koristila biomasu.

To je važan korak, kako su ocenili predstavnici EBRD, ka primeni projekta unapređenja daljinskog sistema grejanja u Šapcu.

– Očekujemo da će konsultant, angažovan na izradi studije, posao završiti za oko četiri meseca, na osnovu čega bi u septembru ili oktobru ove godine počeli pregovori sa Gradom o finansiranju projekta. EBRD je obezbedila dodatne donacije kao pomoć Gradu i Toplani u primeni projekta, rekao je Mateo Patrone. Inače, Šabac je već uradio elaborat o ekonomičnosti zamene gasa biomasom.

Joerg Bohlman, rukovodilac projekta i predstavnik konsultantskog konzorcijuma, izrazio je uverenje da će studija pružiti najbolje rešenje za Grad Šabac u oblasti daljinskog grejanja.

– Šabac se projektom izolacije stambenih zgrada, u čijem je finansiranju učestvovao sa 50 odsto, izolacijom javnih objekata i pokušajem da kotlarnice u školama umesto nafte koriste biomasu ili pelet, priključio evropskom trendu uštede energije. Kruna naših zalaganja je donacija EBRD u iznosu od oko 800.000 evra. Toliko će koštati izrada svih studija koje će dati odgovore na pitanja kako da Šabac bude energetski efikasniji i tako obezbedi korist i građanima i gradskom budžetu, ističe gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

S obzirom na velike količine biomase u okolini Šapca, koja se uglavnom uništavaju i spaljuju, očekuju se velike uštede u troškovima rada toplane, što bi znatno pojeftinilo grejanja za građane i druge korisnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari