Leskovačko JKP “Toplana” obećava da će uredno zagrevati stanove tokom grejne sezone i da će od danas, kako je to i uobičajeno, početi redovno da isporučuje toplotnu energiju vlasnicima 4.500 domaćinstava koja se snabdevaju sa daljinskog sistema grejanja.

Prema rečima direktora “Toplane” Miomira Jovanovića, u ovom trenutku na skladištu ima oko 2.000 tona uglja, a i drugih energenata će biti dovoljno za normalno snabdevanje postrojenja, odnosno redovno zagrevanje stanova i poslovnog prostora.

Trenutno su najveći problem dugovanja. Kako sada stvari stoje, ne samo da korisnici duguju pozamašne svote Toplani, nego je i ovo preduzeće u “finansijskom škripcu” prema poslovnim partnerima, posebno prema bankama i Elektrodistribuciji.

Domaćinstva i vlasnici poslovnog prostora, prema poslednjem raportu iz JKP Toplana, duguju 114 miliona dinara. Najveći dužnici su tzv. pravna lica koja treba da namire obavezu “tešku” 88 miliona dinara, a među njima budžetski korisnici su u minusu od 46 miliona dinara, dok domaćinstva duguju 26 miliona. Postala je praksa da najviše duguju škole, zdravstvene i ustanove kulture, ali kako se one direktno finansiraju iz budžeta stvarni dužnik JKP Toplana je lokalna samouprava koja je i osnivačtog kolektiva.

Lane, ali i ove godine, i sama Toplana je bila i ostala veliki dužnik. Sada, na primer, bankama duguje 38 miliona dinara, a neizmirene obaveze prema Elektrodistribuciji su 4 miliona dinara!

Prema oceni direktora Jovanovića Toplana je minule grejne sezone zadovoljila potrebe svojih korisnika, ali treba naglasiti da je u vreme grejne sezone bilo 17 većih kvarova na toplovodnoj mreži i postrojenjima. Zbog toga su mnogi stanari negodovali i pretili tužbama! U JKP Toplana, međutim, veruju da će ove godine biti manje kvarova i manje primedaba građana. U Toplani podvlače da bez ozbiljnijih rekonstrukcija postrojenja mnogi opasniji kvarovi ne bi mogli da budu brzo otklanjani. Zbog toga i apeluju na korisnike da što pre izmire najveći deo potraživanja, jer se u protivnom može dogoditi da se nađu na sudu, što će dovesti do povećanja troškova i još većih nesporazuma!

Najjeftinije grejanje u Srbiji

U Leskovcu, iako je najavljena korekcija cene uglja za oko 30 odsto, značajnog poskupljenja grejanja neće biti. Prema odluci nadležnog ministarstva poskupljenje je moguće za 6 do 7 odsto. U Toplani navode da je trenutna cena grejanja 33,97 dinara po metru kvadratnom za domaćinstva, sa PDV-om, a za zagrevanje poslovnog prostora, zavisno od lokacije, treba izdvojiti od 61,16 do 136,12 dinara i po tome su, smatraju u ovom javnom komunalnom preduzeću, Leskovčani u najpovoljnijem položaju u Republici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari