Kladovsko JP Jedinstvo tokom minule grejne sezone zagrevalo je 138.500 kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Za rad toplana u Kladovu i Brzoj Palanci, kako navode nadležni, utrošeno je 1.600 tona mazuta i blizu 900 tona kolubarskog uglja.

U ovom kladovskom preduzeću takođe ističu da su ostvarene znatne uštede kada je reč o utrošku energenata, kao i da protekle zime nije bilo havarijskih isključenja zbog curenja toplovoda. Grejna sezona je završena, ali će zaposleni u Jedinstvu biti pripravni do 3. maja i u zavisnosti od dnevnih temperatura, ako se tri uzastopna dana dnevna temperatura spusti ispod 12 Celzijusovih stepeni, aktiviraće rad postrojenja.

I kotlovi u JKP Toplana u Boru biće spremni da ukoliko dođe do zahlađenja, nastave sezonu do 1. maja.

– Na zalihama imamo još oko 500 tona uglja i to čuvamo upravo za slučaj ako bude potrebno dodatno grejanje. Inače, za ovu grejnu sezonu utrošili smo manje uglja, približno 48.000 tona, jer je zima bila, u odnosu na prethodne godine, prilično blaga – izjavio je novinarima rukovodilac proizvodnje u JKP Toplana Bor Desimir Miljković.

Blaža zima doprinela je manjem utrošku uglja, a zabeleženo je i za trećinu manje kvarova na vrelovodnoj i toplovodnoj mreži, što je značajno doprinelo kvalitetnom grejanju u gradu, kažu u Toplifikaciji, ilustrujući to podacima da su u protekloj grejnoj sezoni bila svega 192 proboja, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine, kada je prosečno bilo 350 do 400 proboja vrelovoda, a jedne sezone čak više od 600. Ono što očekuje Toplanu i Toplifikaciju jesu remonti postrojenja i mreže, koji će početi posle prvomajskih praznika, a nakon završene javne nabavke za rezervne delove.

Mada je za korisnike daljinskog grejanja u Negotinu, kojih je oko 2.000, prošla grejna sezona počela sa zakašnjenjem i uz probleme koji su je pratili, ipak je ocenjena kao solidna. Naime, isporuka i ugradnja kotla iz donacije KfW Nemačke razvojne banke potrajali su do prvih dana novembra, ali je zato obezbeđeno redovno snabdevanje toplotnom energijom stanara u naselju Veljko Vlahović. Međutim, mnogo su veći problemi tehničke prirode bili su u drugoj toplani Borska jer su se osim pravno-imovinskih odnosa sa bivšim zakupcem, beogradskom firmom Topling, koji su regulisani tek u jeku sezone, radnici JKP Badnjevo suočavali i sa kvarovima na dva kotla u toj toplani, na kojima su problemi najčešće otklanjani u hodu.

Na sve ovo, kada je kvalitet pružanja usluge grejanja u pitanju, treba dodati i lošiju naplatu od korisnika, pre svega građana, koji u ovom trenutku komunalnom preduzeću duguju oko 25 miliona dinara. Neredovne uplate bile su „krive“ za kašnjenje isporuke mazuta u nekoliko navrata, jer se ovaj energent avansno plaća dobavljaču.

Inače, u minuloj sezoni je za rad tri toplane na mazut i četiri kotlarnice na drvo i ugalj potrošeno oko 1.350 tona mazuta, za oko pedesetak više od planirane količine, zatim oko 450 tona uglja i 1.000 metara prostornih drveta, a tokom zime grejano je oko 80.000 kvadrata stambenog prostora, 8,500 u gradskim ustanovama i 1.500 u preduzećima.

Dodajmo da u ovom negotinskom preduzeću najavljuju obimne poslove vezane za dalju realizaciju ugovora o rehabilitaciji daljinskih sistema, potpisanim sa KfW Nemačkom razvojnom bankom. Reč je o sanaciji toplovoda i postojećih kotlova u Toplani Borska, kao i radovi na uvođenju sistema merenja toplote u podstanicama.

Kao i u Negotinu i u Majdanpeku je grejna sezona počela sa zakašnjenjem od 15 dana zbog formiranja novog JKP za proizvodnju i isporuku toplotne energije Majdanpek. U novoformiranom preduzeću proteklu sezonu ocenili su kao jednu od najuspešnijih u poslednjih nekoliko godina, jer tokom sezone grejanja u gradu nije bilo samo tri dana i to zbog kvarova na toplovodu. Ono čime nisu zadovoljni u JKP Majdanpek je stepen naplate od samo 65 odsto, koji na sreću nije uticao na redovno snabdevanje mazutom, jer je avansnim plaćanjem svojih i obaveza korisnika budžetskih sredstava pomogla lokalna samouprava. Kao i toplane u Boru, Negotinu i Kladovu i majdanpečka je spremna da grejanje obezbedi i za naredne dane, ukoliko to vremenske prilike budu zahtevale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari