Toplane u Boru i Majdanpeku, gradovima u kojima je više od 90 odsto domaćinstava priključeno na daljinsko grejanje, prema rečima odgovornih spremne su za početak nove grejne sezone. Naime, borsko Javno komunalno preduzeće „Toplana“ startovalo je u dane vikenda sa toplim probama daljinskog grejanja i u većini stanova radijatori su tokom proba bili topli.


– Potpuno smo spremni za grejnu sezonu, ugovorena je dinamika isporuke uglja, i očekujemo uspešnu grejnu sezonu – izjavio je direktor „Toplane“ Živorad Petrović, naglašavajući da trenutno radi samo jedan od dva remontovana kotla, s tim da će drugi biti u funkciji do 15. oktobra, kada zvanično startuje grejana sezona u Srbiji.

Kako navodi Petrović tople probe podrazumevaju proveru energetskih objekata, dok će se istovremeno na terenu isprobavati rad toplotnih podstanica. Novinari su od prvog čoveka borske „Toplane“ saznali i da su čitavog leta toplovodi bili pod pritiskom, kako bi ekipe „Toplane“ ustanovili i sanirali mesta sa dotrajalim toplovodnim cevima. Petrović navodi i da su ugrađeni kalorimetri radi utvrđivanja gubljenja toplote, kao i uređaji koji će sprečiti da zbog nekog proboja na vrelovodu čitavo naselje ostane bez grejanja.

Slično Boru i u Majdanpeku najveći deo stanova, ustanova, privrednih kolektiva, institucija zagreva gradska toplana u sastavu JKP „Komunalac“ Majdanpek. Što se majdanpečkih komunalaca tiče, tako kaže v.d. direktora ovog preduzeća Enes Šivšić, spremni su za početak grejne sezone. Izvršen je remont toplane i sve potrebne intervencije na toplovodu uočene tokom prethodne sezone. Prekontrolisane su i sve podstanice, tako da je u tehničkom delu sve spremno.

– Rezerve mazuta kojima trenutno raspolažemo dovoljne su za deset, petnaest dana grejanja, dakle do kraja oktobra. S obzirom da još uvek traju dogovori i pregovori u Udruženju toplana Srbije za obezbeđenje energenata nešto preciznije o nabavci energenta za sezonu u ovom trenutku ne mogu da kažem. Verujem, da će ipak sve biti u redi i da će i nova grejna sezona, kao i prethodna proteći bez problema. – kaže za Danas Enes Šivšić.

Treba svakako pomenuti da dugovanja korisnika usluga nikako ne idu u prilog majdanpečkim komunalcima u jeku priprema za grejnu sezonu. Sigurno je da bi se „lakše disalo“ da se naplati makar deo potraživanja koja u ovom trenutku iznose oko 120 miliona dinara. Stoga na adrese zaboravnih potrošača ovih dana stižu tužbe, jer je to izgleda jedini način da se dugovi naplate.

Tokom minulog vikenda u Boru i Majdanpeku termometri su u jutarnjim satima pokazivali ispod 10 Celzijusovih stepeni.

U sistemu grejanja i energana RTB Bor

Usluge „Toplane“ u Boru koji ima preko 40.000 stanovnika koristi preko 95 procenata stanova i kuća. Prošlu grejnu sezonu u ovom rudarskom gradu obeležili su problemi, i manjak energenata, sve dok se u rešavanje problema nije uključio Rudarsko topioničarski basenom Bor koji je na raspolaganje stavio svoju energanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari