Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se juče peti put od postavljenja na funkciju sa američkim liderom Barakom Obamom u cilju poboljšanja poljuljanih odnosa između dve zemlje. Jučerašnji razgovori viđeni su kao test da li su dvojica državnika prevazišli razmirice iz marta kada je Izrael, tokom posete Džozefa Bajdena regionu, objavio nastavak izgradnje naselja.

Očekivanja da će ovaj sastanak doneti neki veliki proboj nisu bila velika. Netanjahu čak nije bio raspoložen da odgovara na pitanja novinara dok se ukrcavao na avion za Vašington. Poseta, koja je trebalo da bude upriličena pre mesec i po ali je doložena zbog izraelskog napada na humanitarnu flotu koja se kretala ka Gazi, mogao bi biti prilika da se dogovori nastavak dugo odlaganih direktnih mirovnih razgovora između Izraelaca i Palestinaca.

Ljudi zaduženi za organizovanje posete udesili su konferenciju za novinare nakon razgovora u Ovalnoj kancelariji, posle čega sledi ručak u Beloj kući. Sve je to dokaz toplijeg prijema Netanjahua u odnosu na mart, kada ga je Obama „držao na distanci“ besan zbog izraelske politike prema izgradnji naselja, kada je izostavljena konferencija za štampu i poziranje pred objektivima fotoreportera. S druge strane, ni Obama ne želi da rizikuje još jedan diplomatski okršaj sa Netanjahuom, imajući u vidu da se približavaju novembarski parlamentarni izbori te da su proizraelska osećanja veoma jaka među poslanicima i biračima.

Uoči posete Beloj kući, izraelski levičarski list Haarec apelovao je na premijera da iskoristi priliku da pokaže da je angažovan u pravcu formiranja nezavisne palestinske države. „Premijer ne sme da protraći priliku koju mu nudi sastanak sa Obamom već mora predstaviti ciljeve koji su hrabri i realni, piše izraelski dnevnik.

Bela kuća je takođe gajila nadu da će Netanjahu ponoviti da je angažovan u pravcu direktnih pregovora sa Palestincima, te da će produžiti 10-mesečni moratorijum na izgradnju novih naselja koji ističe u septembru. S druge strane, takav potez nesumnjivo ga dovodi u koliziju sa svojom desničarskom koalicijom.

Imajući to u vidu analitičari bar na tom polju ne očekuju mnogo od susreta Obama – Netanjahu, koji ipak nema mnogo prostora za manevrisanje. Članovi njegove Likud partije i druge uticajne ličnosti u desničarskoj koaliciji već su zatražili kompletnu obnovu izgradnje naselja u septembru – na okupiranim delovima Zapadne obale i Istočnog Jerusalima. S druge strane, ni palestinski lideri ne navaljuju da sednu za pregovarački sto sa drugom stranom. Mahmud Abas, lider palestinske uprave, i njegovi savetnici preferiraju nastavak indirektnih pregovora uz posredovanje američkog izaslanika Džordža Mičela.

Ako se uzmu u obzir domaća politička pitanja koja brinu Obamu, na kraju on bi mogao da zaključi da jači pritisak na Izraelce i Palestince bar za sada neće doprineti željenim ciljevima. Dopisnici iz Vašingtona predviđaju da će lepo uokvirena fotografija sa Obamom biti sve što Netanjahu može poneti iz Vašingtona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari