Još pre tridesetak godina u opštini Bogaić otkriveni su izdašne rezerve tople vode na dubini od oko 600 metara. Sa temperaturom od sedamdeset stepeni Celzijusa ova voda nudi brojne mogućnosti za eksploataciju od zagrevanja, izgradnje sušara, banjskog lečilišta i sportskih objekata do vode za piće.

Međutim, i postojeće bušotine nedovoljno se koriste, najčešće za šurenje svinja. Doduše, izgrađen je jedan bazen koji koristi toplu vodu, ali ozbiljnih privrednih poduhvata nije bilo. Jedan od najznačajnijih projekata opštinske vlasti je zagrevanje 13 javnih ustanova, koji je drugi na listi projekata kod Ministarstva energetike. Vrednost projekta je 2,7 miliona evra, a po dobijanju svih potrebnih dozvola očekuje se da radovi počnu naredne godine. To bi praktično bio prvi korak da se ovo prirodno bogatstvo iskoristi.

– Drugi projekat od koga se mnogo očekuje je eksploatacija geotermalnog izvora sa 50 litara vode u sekundi i sa temperaturom od 78 stepeni. Pored bušotine je i 16 hektara plodnog zemljišta. Istina, da ova prirodna bogatstva pripadaju Republici, ali bi sa značajnom stakleničkom i plasteničkom proizvodnjom bili pokrenuti i jači privredni tokovi. Postoje ozbiljne ponude i za banjski kompleks u Dublju, koji je bio spreman za upotrebu pre tri decenije, ali se sada nalazi u zapuštenom stanju. Uspešno smo rešili uknjižbu građevinskih objekata na parceli od 2,7 hektara i očekujemo da i taj izvor bude stavljen u funkciju, kaže predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac.

Pored toga veoma važan projekat je rekonstrukcija nasipa od Banovog Polja do mosta kod Badovinaca u dužini od 20 kilometara. Sredstva za ove radove u iznosu od 10 miliona evra obezbeđena su iz IPA fondova. Ovaj projekat realizovaće se u naredne dve godine i time će, uz dogradnju nasipa između Badovinaca i Prnjavora, opština Bogatić u potpunosti biti zaštićena od poplava. To su i preduslovi za izlazak opštine Bogatić iz kruga siromašnih. Nekada je Vuk Karadžić pisao da je Mačva najbogatija nahija u Srbiji, a danas je, nažalost, jedna od najsiromašnijih. Osim poljoprivrede i nekoliko većih zanatskih radnji drugih privrednih aktivnosti nema. Najveći poslodavac je Dom zdravlja sa 200 zaposlenih, opštinska uprava sa 80 i predškolska ustanova sa 65 zaposlenih. Mačva ima veliki poljoprivredni resurs, ali su to uglavnom sirovinska baza od koje drugi imaju korist.

Smatra se da je geotermalna voda je bolji prirodni resurs nego nafta, a do sada je, po grubim procenama, iz neiskorišćenih izvora oteklo u obližnje kanale oko 20 milima dolara. Previše i za siromašni Bogatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari