Toplotni talas stigao u Srbiju: Meteorolog otkriva dokle će da traje i koliko ćemo imati tropskih dana 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog polako ulazimo u novi toplotni talas koji bi svoj pik trebalo da postigne sredinom sledeće nedelje.

Maksimalne dnevne temperature će se danas i sutra kretati od 31 do 35 stepeni Celzijusa, a preko vikedna i u ponedeljak od 32 do 37 stepeni Celzijusa.

„Od utorka do petka ili subote sledeće nedelje, znači negde od 13. do 17. avgusta treba da očekujemo jedan petodnevni period u kome ćemo imati pik toplotnog talasa sa temperaturama od 35 do 40 stepeni a u Beogradu oko 38 stepeni Celzijusa“, objašnjava za Danas meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj.

On dalje objašnjava da ako ovaj toplotni talas uporedimo sa onim koji nas je zadesio u julu možemo da vidimo da će ovaj trajati znatno kraće a uz to će noći i jutra biti malo prijatnija.

„Tada smo imali tropske noći u većini gradova, u nekim gradovima poput Beograda minimalne temperature su bile od 25 do 27 stepeni dok je trajao pik toplotnog talasa, a sada će te temperature biti za tri četiri stepena niže, negde od 22 do 25 stepeni Celzijusa“, kaže Sovilj.

Kako dalje navodi, kao što sad sporo ulazimo u toplotni talas sporo ćemo iz njega i izlaziti što, kako kaže, znači da se on neće završiti nekim jakim osveženjem koje bi trajalo neki duži vremenski period.

„Mi ćemo u svakom slučaju na kraju tog toplotnog talasa imati prolazno osveženje sa kratkotrajim pljuskovima i grmljavinom, međutim ono će biti kratkog daha pa će temperatura porasti na vrednosti od 32 do 35 stepeni“, priča Sovilj.

U poslednjih deset dana avgusta možemo da očekujemo česte oscilacije, odnosno, kako objašnjava Sovilj, prodore svežijeg vazduha iz srednje Evrope.

„Taj vazduh bi oborio temperaturu na 29 ili 30 stepeni a u periodima između osveženja imali bi temeperature i do 35 stepeni“, kaže Sovilj.

Dodaje i da će temperatura u avgustu biti iznad proseka uz dosta tropskih dana.

„Prognozirano je bar 24 tropska dana u nižim predelima a srednja maksimalna temperatura bi bila između 31 i 33 stepena“, kaže Sovilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari