Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije i pokrajinska vlada počeli su juče u Pančevu akciju sađenja drveća kao pojasa zaštite ostalog dela grada od zagađenja iz Petrohemije i Rafinerije nafte. Akcija je počela u blizini zgrade Petrohemije, a planirano je da se stabla zasade na površini od 3,5 hektara, na lokalitetima „Vojlovica“ i „Topola“.

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije i pokrajinska vlada počeli su juče u Pančevu akciju sađenja drveća kao pojasa zaštite ostalog dela grada od zagađenja iz Petrohemije i Rafinerije nafte. Akcija je počela u blizini zgrade Petrohemije, a planirano je da se stabla zasade na površini od 3,5 hektara, na lokalitetima „Vojlovica“ i „Topola“. Prva stabla su posadili ministar za ekologiju Saša Dragin i predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.
– Dogovoreno je da se posadi ukupno 2.200 sadnica topole i sibirskog bresta, zato što su to vrste koje podnose teške uslove zagađenja vazduha, a ujedno oslobađaju i najveće količine kiseonika – rekao je juče ministar zaštite životne sredine Saša Dragin.
– Saradnja pokrajinskih institucija i Ministarstva za zaštitu životne sredine na ovom projektu pokazuje spremnost da se decenijski problem zagađenja Pančeva reši i da se globalna ekološka slika ovog grada poboljša – rekao je Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine.
Dragin i Pajtić su najavili nastavak saradnje ovih institucija i u narednom periodu. Već je planirano pošumljavanje drugih delova Vojvodine, na primer Deliblatske peščare, u kojoj je tokom letošnjeg požara izgorelo 600 hektara četinara. To je od velikog značaja, rekli su oni, jer je u Banatu svega šest odsto teritorije pod šumom.
– Krajnji cilj ovakvih akcija i Ministarstva i pokrajinske vlade jeste da se pošumljenost Vojvodine značajno poveća, jer je taj procenat daleko ispod prosečnog u bilo kom delu Evrope, zaključio je Pajtić.
Ministarstvo za zaštitu životne sredine u sadnju drveća u Pančevu je uložilo tri miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari