Za razliku od novokomponovane (pre)naduvane Guče, Oplenačka berba u Topoli tradicionalni je i autentični šumadijski vašar, na kojem se decenijama unazad promovišu oplenačko vinogorje i njegovi proizvodi – grožđe i vino ovog dela Šumadije. Pored ovoga, Oplenačka berba svojevrsna je smotra viševekovnog šumadijskog narodnog stvaralaštva i kulinarstva, te se na vašaru u Topoli koji se, uobičajeno već, organizuje početkom oktobra, uz razne sorte grožđa i vina, mogu, između ostalog, videti suveniri i predmeti za upotrebu, poput posuđa od gline i drveta.

Za razliku od novokomponovane (pre)naduvane Guče, Oplenačka berba u Topoli tradicionalni je i autentični šumadijski vašar, na kojem se decenijama unazad promovišu oplenačko vinogorje i njegovi proizvodi – grožđe i vino ovog dela Šumadije. Pored ovoga, Oplenačka berba svojevrsna je smotra viševekovnog šumadijskog narodnog stvaralaštva i kulinarstva, te se na vašaru u Topoli koji se, uobičajeno već, organizuje početkom oktobra, uz razne sorte grožđa i vina, mogu, između ostalog, videti suveniri i predmeti za upotrebu, poput posuđa od gline i drveta. Tu su, naravno, i luše, orasnice, liciderska srca u nezbežni kupus iz zemljanog lonca, dok se na svakom koraku vrte „bravovi“, ili(ti) prasići i jagnjići na ražnju. Vašarsku atmosferu upotpunjuje i narodna muzika koja odjekuje iz brojnih topolskih kafana i još brojnijih prigodno postavljenih šatri, dok dozu autentičnosti svemu tome daje smotra izvornih narodnih pesama i igara u izvođenju šumadijskih i kulturno-umetničkih društava iz centralne Srbije, Vojvodine, Crne Gore i Makedonije.
U takvom ambijentu našla se u subotu, drugog dana Oplenačke berbe, ekipa Danasa koja je u Topolu došla da predstavi svoj list i druži se sa ovdašnjim čitaocima. Odmah po prispeću u Topolu, danasovci su svoj štand postavili u jednoj od dve glavne vašarske ulice, što će reći kraj tezgi sa grnčarijom, drvenarijom, liciderskim srcima, svakovrsnim šećerlemama i vatri nad kojima se u zemljanim loncima krčkao i pušio nadaleko čuveni šumadijski svadbarski kupus, sa više mesa no kupusa. U Topoli je prekjuče iza podneva bilo nešto mirnije, bez vetra i dosadne jesenje kiše. I, krenulo je. Narod privučen „šarenim“ Danasovim štandom koji je, svojom ponudom (novinama, knjigama i nestle čokoladicama), više no odudarao od neposrednog okruženja, počeo je da se okuplja. Došao je, kao što je i obećao, i predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović, poželeo dobrodošlicu a danasovce poveo u Kraljev podrum na degustaciju nadaleko čuvenih vina iz tog podruma. Bio je tu i dugogodišnji saradnik Danasa Vladimir Jokić, iz Topole, naravno.
Okupljanje „vašarlija“ oko Danasovog štanda ozbiljnije je, izgleda, zasmetalo pojedinim vlasnicima okolnih tezgi, i ubrzo je stigla topolska komunalna inspekcija. Pozivanje na usmenu dozvolu predsednika opštine nije pomoglo, i štand Danasa je morao da bude pomeren nekih tridesetak metara niže.
Tokom posete Topoli, predsednik UO Dan Grafa Dušan Mitrović i dopisnik Danasa iz Šumadije gostovali su u studiju lokalnog radija upoznavši slušaoce jedine topolske radio-stanice sa istorijatom i razvojnim planovima lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari