Konzervativna stranka Dejvida Kamerona, vodeća opoziciona grupa u Velikoj Britaniji, insistira da se o ma kakvom novom ugovoru o Evropskoj uniji mora glasati na referendumu. Konzervativci obrazlažu zahtev navodima da će novi ugovor sadržati većinu odredaba odbačenog ustava.
„Veliki delovi ustava Unije vraćeni su u novi ugovor tako što su prepakovani“, izjavio je tokom vikenda Vilijem Hejg, ministar spoljnih poslova u torijevskoj vladi u senci.

Konzervativna stranka Dejvida Kamerona, vodeća opoziciona grupa u Velikoj Britaniji, insistira da se o ma kakvom novom ugovoru o Evropskoj uniji mora glasati na referendumu. Konzervativci obrazlažu zahtev navodima da će novi ugovor sadržati većinu odredaba odbačenog ustava.
„Veliki delovi ustava Unije vraćeni su u novi ugovor tako što su prepakovani“, izjavio je tokom vikenda Vilijem Hejg, ministar spoljnih poslova u torijevskoj vladi u senci. On tvrdi da Gordon Braun, koji je u nedelju izabran za novog lidera laburista i čije se imenovanje za premijera očekuje sutra, „apsolutno nema demokratski mandat“ da prihvati velike promene unutar EU pre nego što o tome britanski narod ne donese konačnu odluku na referendumu.

Bler možda posrednik za Bliski istok

Na današnjem sastanku diplomata u Jerusalimu koji predstavljaju kvartet za mirovni proces na Bliskom istoku biće reči o imenovanju Tonija Blera za novog mirovnog posrednika, navodi Fajnenšel tajms. Odluka bi, prema tvrdnjama više medija, trebalo da bude ozvaničena tokom ove nedelje. Ideju podržava predsednik SAD Džordž Buš, a prema tvrdnjama Herald tribjuna na samitu u Briselu sličan stav imao je i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Iako je bilo izveštaja o navodno neprijatnim telefonskim razgovorima između odlazećeg premijera Tonija Blera i Gordona Brauna tokom samita u Briselu, gde je dogovoren novi ugovor o EU, a povodom zahteva francuskog šefa države Nikole Sarkozija da se iz teksta izbaci klauzula o konkurenciji, Braun je pozdravio kompromis i odbacio zahteve konzervativaca.
„Mislim da smo uspeli da se izborimo za svoj stav, kao i kada se pregovaralo o sporazumima iz Nice, Amsterdama i Mastrihta“, rekao je Braun i dodao da je i u drugim državama EU moguće očekivati zahteve za referendumom. „Zahvaljujući Tonijevoj pregovaračkoj veštini ispunili smo četiri glavna cilja i mislim da narod to razume“, rekao je Braun.
Premijer Toni Bler juče je u Parlamentu branio dogovoreni sporazum o Evropskoj uniji, ističući da je London uspeo da izbegne primenu odredaba Povelje o osnovnim pravima u pravnom sistemu Velike Britanije, te da država neće morati da se pridržava ni paragrafa o saradnji u oblasti sudstva i unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari