Više od hiljadu učesnika i blizu deset hiljada posetilaca, bukirani svi raspoloživi smeštajni kapaciteti u hotelu u privatnom smeštaju, brojke su koje odslikavaju trodnevni Sajam Dunava održan u Golupcu, dunavskoj varošici koja ima oko dve hiljade stanovnika.

– I da je svako ko je u vreme Sajma Dunava u Golupcu popio makar kafu, opština je ostvarila prihod. A povećanje prihoda opštine jeste i osnovni cilj ove privredno-turističke manifestacije – kaže za Danas vidno umorna, ali ne krijući zadovoljstvo direktorka Turističke organizacije Golubac Tatjana Miloradović, objašnjavajući da su Sajmom Dunava pokušali da animiraju privrednike i preduzetnike ne samo Braničevskog okruga, ali i da na Etno saboru i u Etno dvorištu budu čuvari tradicije, folklora, etno baštine, starih zanata… Već činjenica da je na Etno saboru, u kulturno-zabavnom programu bilo oko 700 učesnika iz raznih krajeva Srbije, da se rukotvorinama u Etno dvorištu predstavilo 25 , a na sajmu male privrede 23 izlagača, stotinak takmičara u brojnim sportskim nadmetanjima na kopnu i na vodi, da je na tradicionalnom takmičenju u pripremanju riblje čorbe bio čak 51 kotlić, a 20 devojaka se nadmetalo za titulu etno devojke, dovoljno govori o raznovrsnosti sadržaja golubačkog Sajma Dunava. Zato ne čudi da su svi kapaciteti hotela Golubački grad i svih 260 ležajeva bili rasprodati. Nije iznenađenje ni to što su delegacije tri rumunske opštine sa kojima Golubac sarađuje, Moldova, Rešica i Požeženo, bile na Sajmu Dunava i što se rodila ideja da nešto slično bude organizovano u Rumuniji.

Deo manifestacije po kojoj se, već je očigledno, Golubac prepoznaje, imao je takmičarski karakter, pa je tako pobednik Golubačkog kotlića bila Aleksandra Stokić iz Velikog Gradišta, na takmičenju Zlatne ruke nagrade su pripale homoljskom kozjem siru iz Kučeva kao proizvodu karakterističnom za braničevski kraj, Etno formi iz Jagodine u kategorije veza i ručnog rada, a Slavici Đorđević iz Klenja za originalni suvenir. Na sajmu male privrede nagrađeni su golubačka Opšta zemljoradnička zadruga kao najuspešniji preduzetnik, baričko Udruženje vinogradara za najuspelije predstavljanje, a udruženje etno-eko Gospođin Vir iz Dobre kao najuspešniji nov proizvod. Petnaestogodišnja Anica Nikodijević iz Salakovca najbolje je odgovorila zahtevima koji su postavljeni za Etno devojku 2009.

– Ovo je lepa manifestacija i ja nisam mogla da poverujem da sam ja postala etno devojka Sajma Dunava 2009 – kaže Anica Nikodijević kojoj je najteže od svega bilo predenje vode, kao jedan od zadataka koje su takmičarke morale da urade.

Pokrovitelj Sajma Dunava bilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, a organizatori Turistička organizacija Golubac i opština Golubac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari