Priredivši modnu reviju etno-haljina i odevnih predmeta kreatorke Ivane Mišićiz Negotina i kladovskog Udruženja „Misija kreativa“, Centar za kulturu u Kladovu omogućio je brojnoj publici u ovdašnjem Domu kulture da uživa u rafiniranom spoju tradicionalne tehnike i modernog dizajna.

– Kolekcija koja je prikazana na ovoj modnoj reviji inspirisana je tradicionalnim elementima vlaške nošnje negotinskog kraja i pripada visokoj modi. Modeli koje smo videli odišu tradicijom i pokazuju da postoji način da sačuvamo tradicionalna znanja i motive od zaborava uključujući ih u modne trendove – kaže za Danas direktorka kladovskog Centra za kulturu Žaklina Nikolić.

Kreatorka Ivana Mišićiz Negotina inspiraciju za svoje modele nalazi u svom rodnom kraju, kombinujući elemente nastale u dugoj tradiciji i dajući im obeležja svog kraja koji, pored ostalog, odlikuje i živopisna nošnja. U samom Kladovu nekoliko godina postoji Udruženje „Misija kreativa“ koje okuplja tridesetak tkalja, keramičara, vajara i slikara, nastojeći da starim, umetničkim zanatima udahne novi život, a time postane prepoznatljivo po svojim rukotvorinama ne samo u Kladovu. „Misija kreativa“ je u prostoru nekadašnje Galerije Branka Stankovića, koju je Udruženje dobilo na korišćenje, otvorila etno-sobu u kojoj je priređena stalna izložbena postavka koja odiše tradicijom istočne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari