Mlada Piroćanka, modna dizajnerka Ana Grgurović (25), krupnim koracima korača ka svetskom modnom vrhu.

Ona je prva Piroćanka čija se kolekcija pojavila pred milionskim auditorijumom na modnom kanalu „Fešn TV“. Sa svojim kolekcijama čak je četiri puta učestvovala na najprestižnijem domaćem modnom događaju „Fešn selekšen“.

U svojim kolekcijama često koristi motive s pirotskog ćilima, vez i poentles, spajajući moderno s tradicionalnim.

– Do saradnje sa Modnom agencijom Selekt koja organizuje „Fešn selekšen“ došlo je 2007. kada sam prvi put predstavila svoju viziju kolekcije, odnosno moj diplomski rad uz pomoć sponzora i stipendije Fonda za mlade talente koju Ministarstvo prosvete i sporta svake godine dodeljuje najboljima – kaže Ana.

Ana kaže da je teško objasniti kako je i kada je počelo njeno interesovanje za modu, s obzirom na to da potiče iz umetničke porodice i da je njen otac slikar.

– Od detinjstva sam se interesovala za umetnost. Oduvek sam volela „krpice“ i modu i slikarstvo. To nikada nisam mogla da odvojim tako da sam ih spojila u jedno – dizajn tekstila – priča za Danas Ana.

Ana već dve godine živi i stvara u Beogradu, ali se u svom radu snažno oslanja na tradicionalne vrednosti svog rodnog kraja.

– Motivi su različiti, ali akcenat je na etnoelementima, uglavnom iz moga kraja, ali i iz čitave Srbije. Inspiriše me spoj modernog i tradicionalnog, i to kroz poentles, vez, ručni rad… U kolekcijama me inspirišu snažne emocije, a inspiraciju nalazim i u neiscrpnom izvoru kompleksnosti ženske lepote i u bezbroj načina da se ona iskaže ili istakne – kaže Ana.

Ana je diplomirala najpre na Višoj tekstilnoj školi za dizajn u Leskovcu, a zatim i na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu.

– Sada sam na postdiplomskim master studijama na smeru za dizajn i projektovanje odeće i tekstila. Školovanje na ovom fakultetu pomoglo mi je da u potpunosti ostvarim sebe u svom pozivu – kaže Ana.

Poslednju njenu reviju su imali prilike da vide milioni gledalaca na „Fešn TV“.

– Reč je o kolekciji pod nazivom „Trans-form“ koju sam radila u saradnji sa novim domaćim modnim brendom „Tigar vedra“. Kolekcija predstavlja svojevrsnu mešavinu urbanog i tradicionalnog. Koristila sam motive iz rodnog kraja, poput detalja s pirotskog ćilima. U kreiranju modela pokušavala sam što više da koristim ručne radove i na taj način, koliko je to u mojoj moći, ove zaista umetničke zanate spasem od zaborava. Sve to, nažalost iščezava, a veoma je dragoceno i predstavlja nezamenljivi deo naše tradicije i kulture još iz davnih vremena. Trudim se da ručni rad uvek bude prisutan u mom radu. Ta tradicija je još od prve moje revije postala neizostavni deo mog stila. Osim toga, svoje revije obogaćujem i autentičnom muzikom s ovih prostora, pa tako svaka moja revija predstavlja svojevrstan modni performans, odnosno spoj mode, muzike, umetnosti i performansa. Nova kolekcija „Tigar vedra“ obuhvata više inovativnih modela na tržištu modne obuće među kojima su i čizme i sandale iz kolekcije koji su prikazani na mojoj reviji prošle godine. To je spoj mladosti i novih ideja s iskustvom i tradicijom „Tigar obuće“ – kaže Ana.

Bez ljubavi nema kreacija

Osim studija, Ana Grgurović trenutno radi i na novim kolekcijama i nastavlja saradnju s „Tigar obućom“.

– Od mode može da se živi ukoliko ste dobri u onome što radite. Naravno, za to je potrebna velika ljubav. Bez nje nema ni rada, niti bilo kakvih kreacija – kaže Ana Grgurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari